Hållbar industri
Massor av sensorer styr den smarta fabriken
Sandvik Coromant lanserar sin pusselbit för framtidens smarta fabriker, där data från mängder av sensorer analyseras i realtid.
På IMTS-mässan i Chicago i veckan visade Sandvik Coromant upp sitt bidrag till framtidens smarta fabrik. Den kallas Coro Plus och består av flera delar.
– För första gången kan vi erbjuda våra kunder analys av mängder av uppkopplade sensorer i realtid, säger Vahid Kalhori, utvecklingschef för digitala tillverkningsprocesser på Sandvik Coromant.
I Coro Plus ingår en digitalisering av Coromants verktygsguide.
– Tidigare fanns den bara på papper eller som pdf-fil. Men nu kan den integreras i cam-system från många olika leverantörer. Det betyder att våra kunder enkelt kan få hjälp att välja ut det av våra verktyg och skär som passar bäst för ändamålet, säger Vahid Kalhori.
Den delen lanserades dock redan förra året.
I Coro Plus ingår också en dator, som samtidigt kan kommunicera med exempelvis en bearbetningsmaskin, ett skärverktyg och en robot. Tidigare har det funnits datorer som mäter av data från en maskin.
– Det nya med den här smarta boxen är att den kan hantera data som kommer med varierande hastighet och bandbredd samtidigt, säger Vahid Kalhori.
Läs mer:
Den stora mängden insamlade data analyseras i datorn eller i molnet. På så sätt kan tillverkaren redan under själva bearbetningen se till att produktkvaliteten och kostnadsnivån blir den rätta samt försäkra sig om att processen fungerar som avsett.
En tredje nyhet är möjligheten att koppla upp många av maskinerna på fabriksgolvet med varandra.
– Och på så sätt kan tillverkaren lättare optimera kapaciteten i fabriken, säger Vahid Kalhori.
Det låter som Sandvik Coromants nya lösning utvecklats av programmerare, och inte av bolagets materialfysiker eller maskiningenjörer.
Är Coromant på väg att bli ett it-bolag?
– Nej, nej, absolut inte. Det går inte att ta fram den här lösningen utan att ha stor kompetens inom skärande bearbetning, effektivisering av produktionssystem och produktionsplanering, säger Vahid Kalhori, som själv har doktorerat inom maskinteknik vid Luleå tekniska högskola.