INDUSTRI

Kära gamla sparken fortfarande svensk

Varken Volvo eller Saab har längre svenska ägare. Men det finns en ursvensk fordonstillverkning som de amerikanska jättekoncernerna ännu inte har lagt rabarber på. Sveriges enda tillverkare av sparken, detta miljövänliga vinterfordon heter Vansbro Sparkfabrik.

Publicerad

Här tillverkas 13 000 - 15 000 sparkar om året i sex olika modeller. Japan och USA kan bli nya marknader för familjeföretaget. Det var dåligt sparkföre när Ny Teknik besökte sparkföretaget i Dalarna. Det var i stort sett barmarksunderlag med en och annan isfläck. Sparsamt med snö. För test och fotografering fick vi bege oss till en närbelägen sjö.

Sparken är sannolikt en svensk uppfinning som är cirka 150 år gammal. Från början bestod hela sparken av trä. Men det gjorde den i stort sett omöjlig att styra. 1909 såg Orsasparken dagens ljus. Den var försedd med långa böjliga medar av järn som gjorde det möjligt att svänga. I början av seklet fanns det ett 20-tal sparktillverkare i Sverige. Som mest har cirka 200 000 sparkar om året tillverkats. Det var omkring år 1950 innan bilen och sedermera vägsaltet förändrade marknaden. Störst var Malmkvist och Son med cirka 120 000 sparkar om året. Marknaden har krympt dramatiskt sedan dess. 

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här