Industri

Han ska granska Karolinska sjukhuset

Kjell Asplund Foto: Pi Frisk / SvD / TT
Kjell Asplund Foto: Pi Frisk / SvD / TT

Karolinska universitetssjukhuset har utsett professor Kjell Asplund som extern granskare i den så kallade Macchiarini-affären, uppger sjukhuset för TT.

Publicerad

Kjell Asplund är professor emeritus i medicin samt ordförande i Smer, Statens medicinsk-etiska råd. Han har även varit generaldirektör för Socialstyrelsen. Asplund ska själv utse de experter som ska ingå i utredningen som finansieras av Stockholms läns landsting.

Kjell Asplund ska utreda omständigheterna när tre patienter genomgick luftstrupsoperationer vid Karolinska universitetssjukhuset 2011 och 2012. Två av patienterna dog och den tredje, en turkisk medborgare, vårdas fortfarande i USA i väntan på en transplantation av en donerad luftstrupe.

– Mitt uppdrag är att ta reda på vad som hänt och se om det finns några lärdomar att dra av det och i så fall föreslå förbättringar, säger Asplund till TT.

TT: Vad blir din första åtgärd?

– Jag ska utse en grupp som alla ska hämtas utanför sjukhuset. Den ska innehålla en jurist som är duktig på hälso- och sjukvård, en patientrepresentant och en erfaren chefläkare, säger Kjell Asplund.

Till en början skulle granskningen av operationerna ledas internt, av sjukhusets chefläkare Nina Nelson Follin. Men efter bitsk kritik ändrade sig sjukhuset och uppgav att granskningen skulle bli helt extern.

– Vi fick många kloka synpunkter och det blir bättre så här. Kjell Asplund är en auktoritet med en extraordinär kompetens. Det finns ingen bättre, säger Nina Nelson Follin.

Efter operationerna, som leddes av kirurgen Paolo Macchiarini, vid tiden anställd på sjukhuset, väcktes frågor om var gränsen går mellan sjukvård och forskning. Bland annat saknades etiskt tillstånd, något som förklarades med att det handlade om sjukvård, inte forskning.

En utredning av Paolo Macchiarinis verksamhet pågår även vid Karolinska institutet där Macchiarini fortfarande är anställd som professor. Denna utredning leds av juristen Sten Heckscher.

TT: Finns det inte en risk med två separata utredningar, att ni missar saker i gränslandet mellan institutet och sjukhuset – eller att de båda skyller på varandra?

– Jag tror det kommer att gå bra att hålla isär; vad som hände på sjukhuset respektive Karolinska institutet. Och vi kommer att ha kontakt med Sten Heckscher.

Läs fler artiklar om KI-skandalen här

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!