Industri

Fortsatt halvledarbrist slår mot Volvos lastbilstillverkning

Foto: Adam Ihse/TT
Foto: Adam Ihse/TT

Det kommer att bli ytterligare störningar och stopp i både tillverkning av lastbilar och i andra delar av Volvokoncernen under det andra halvåret. Det meddelar Volvos vd Martin Lundstedt, som också flaggar för nyanställningar.

Publicerad

Artikeln är uppdaterad .

Samtidigt går ekonomin bättre än väntat för Volvo. Lastbilstillverkaren redovisar en vinst före skatt på 11 265 miljoner kronor för andra kvartalet i år. Det kan jämföras med en förlust på 90 miljoner kronor för samma period i fjol.

Volvo har levererat 45 670 lastbilar under kvartalet, och har fler leveranser i kikaren. Total orderingång ligger på 57 961 lastbilar.

Fortsatta problem för koncernen

Vd Martin Lundstedt konstaterar att trots att problem med halvledarbrist och andra insatsvaror har orsakat stopp i tillverkningen så går det ändå bra för Volvo. Men problemen kommer att fortsätta, tror han.

"Det kommer att bli ytterligare störningar och stopp i både tillverkning av lastbilar och i andra delar av koncernen under det andra halvåret. Trots dessa kortsiktiga utmaningar manövrerar vi från en styrkeposition och vi kommer att fortsätta att ta tillvara tillväxtmöjligheter", skriver han i pressmeddelandet.

För TT förtydligar han problematiken kring halvledarbristen:

– Det innebär att vi trycker systemet till bristningsgränsen. Och det i sin tur kommer att innebära störningar. Men ser vi inte störningar i en sån här situation så har vi inte spänt bågen tillräckligt högt. Det kommer att fortgå resten av året, säger Lundstedt till TT.

I Europa, Syd- och Nordamerika ser det positivt ut, men på alla marknader pekar inte trenderna lika stadigt uppåt.

– I Kina ser vi de första tecknen på en liten avmattning. Vi har redan tidigare sagt, och till och med varnat lite för, att det kan finnas en bubbelrisk. Nu ser vi att den här marknaden fortsätter att korrigeras, säger han.

Planerar att utöka personalen

Samtidigt planerar nu Volvo att tar in mer personal i stor omfattning.

– Man kan räkna med omfattande nyanställningar. Vi har flaggat för det på flera av de stora orterna, också på många platser i Sverige, säger Martin Lundstedt.

Pandemin är dock inte ännu över, och Volvos vd påpekar att vi inte ska underskatta hur den påverkar framåt.

– Vi måste fortsätta att hålla fokus på hälsa och säkerhet, så klart. Men vi måste också fråga oss vilka effekter den kommer att ha. Ta till exempel de temporära nedstängningarna som vi ser nu Malaysia och Taiwan. Eller vad blir den långsiktiga påverkan när man gradvis fasar ut stödprogrammen? Det måste man ha koll på, säger han.