Hållbar industri
Experterna: det här är framtiden
Nader Asnafi, docent, forskningschef inom tillverkningsberedning på Volvo Personvagnar, Göteborg.
- Volvo Personvagnar använder rullfalsning i dag, i Volvo C70 för mer än tio artiklar, exempelvis dörrar och baklucka. Vi producerar också delar för Jaguar, där vi använder rullfalsning för huv, skärmar, dörrar med mera till Jaguar X150.
- Fördelarna är hög flexibilitet, lägre investeringskostnad, samt att falsen inte krymper. Nackdelen är att processen är långsam, något som beror på materialets återfjädringsegenskaper och på limmets förmåga att fylla ut falsförbandet.
- Det tar också relativt lång tid att prova in utrustningen med de höga krav på kvalitet som vi har. En annan nackdel är limklet på falsrullarna. Där har vi dock en rulltvätt under utveckling som ser mycket lovande ut.
- Vid höga produktionsvolymer är falsning i fasta verktyg att föredra, men för korta serier är rullfalsningen lämplig.
Roger Andersson, forskningschef Svensk Verktygsteknik, Luleå.
- Det här är framtidens metod, jag tror inte - jag vet att den kommer.
- Kostnaden för falsarna sjunker, eftersom man inte behöver byta tunga och dyra pressverktyg mellan jobben.Man programmerar bara om en robot. Flexibiliteten blir en helt annan.
- Saab har varit tidigt ute och byggt upp ett kunnande och GM har lagt ett Excellence Center i Trollhättan. Tekniken utvecklas där och implementeras sedan i övriga fabriker. Saab använder metoden
i produktion i dag, den Cadillac som tillverkas i Trollhättan innehåller nog bara rullfalsar. Opel är också på gång.