Industri

Cannabis tar död på sjukhusbakterien

Extrakt från cannabis kan användas mot resistenta bakteriestammar. Foto: Colourbox
Extrakt från cannabis kan användas mot resistenta bakteriestammar. Foto: Colourbox

Extrakt från cannabis är en hejare på att ta död på den fruktade sjukhusbakterien. Det visar försök i Italien och Storbritannien. Resultatet kan bli ett nytt vapen mot resistenta bakteriestammar.

Publicerad

Resistenta bakteriestammar härjar på sjukhus världen över. Patienter lider och vården kostar samhället stora summor. Det största gisslet är stafylokocken MRSA, en bakterie som kan orsaka livshotande infektioner hos personer med nedsatt immunförsvar. På den biter inte vanlig antibiotika, och i vissa fall inte heller nödlösningen vancomycin som måste ges intravenöst.

Nu har forskare i Italien och Storbritannien visat att superbakterien tycks ha funnit sin överman i så kallade cannabinoider som utvinns från indisk hampa.

Forskarna testade fem olika cannabinoider mot MRSA. De som slog ut flest bakteriestammar tillhör dessutom en sort som inte har någon drogeffekt.

- Allt pekar på att de verksamma substanserna ingår i plantornas eget försvar mot bakterier, säger Simons Gibbons vid University of London i ett uttalande. Men mekanismen bakom är fortfarande ett mysterium.

Tillsammans med den italienske forskaren Giovanni Appendino vid universitet i Piemonto hoppas han att de drogfria substanserna snabbt ska kunna utvecklas till ett effektivt alternativ till antibiotika.