Industri

Britter storsatsar på konstgjort blod

Storbritannien satsar miljontals pund för att bli först i världen att framställa obegränsade mängder konstgjort blod. Inom tre år räknar forskarna med att ha den första påsen klar.

Publicerad

Blodet ska framställas av embryonala stamceller, som blir över vid provrörsbefruktning.

Pengarna kommer från världens största medicinska forskningsfond, The Wellcome Trust, som satsar miljonbelopp tillsammans med brittiska sjuk- och hälsovården och den skotska nationella enheten för blodtransfusioner, enligt The Independent.

Det konstgjorda blodet, som är tänkt att massproduceras, har flera fördelar. Inte enbart för att syntetiska blodceller saknar cellkärna, vilket innebär att de inte kan utvecklas till cancerceller. Detta blod är också garanterat fritt från både hiv, hepatit och sjukdomar som ”galna ko”-sjukan. I länder där man inte har samma förutsättningar att testa blod som i den rika världen går det inte alltid att lova detta.

Den första omgången blod som ska tillverkas kommer att vara 0 rhesus negativ, en blodgrupp som kan ges till alla människor. Denna blodgrupp är sällsynt och innehas bara av sju procent av befolkningen och därför eftertraktad.

Forskare i både Sverige, Frankrike och Australien arbetar också på att framställa synettiskt blod från embryonala stamceller. Från USA kom förra året rapporter om att ett forskarteam framställt miljarder röda blodceller på detta sätt. Det är de röda blodcellerna som transporterar syre.

Tillverkningen avbröts på grund av Bush-administrationens förbud mot att arbeta med stamceller. Ett förbud som nuvarande president Barack Obama upphävt.