Hållbar industri

Autonom drönare från Flypulse till elbolag

Flypulse säljer sitt första autonoma drönarsystem, som ska användas för att inspektera luftledningar. Foto: Janni Umeland
Jan Björn, vd och medgrundare till Flypulse AB Foto: Janni Umeland

Svenska startup-bolaget Flypulse säljer sitt första autonoma drönarsystem. Köpare är Kvänum energi, som ska använda drönaren för att inspektera luftledningar i elnätet.

Publicerad

Drönarutvecklarna Flypulse i Trollhättan har utvecklat ett autonomt drönarsystem som gör det möjligt att flyga drönare utom synhåll. Drönarna har hittills använts i en rad olika projekt. Bland annat för att automatisera övervakningsarbetet på flygplatser, att transportera hjärtstartare till svåråtkomliga platser, samt hjälpa räddningstjänsten med överblick av skadeplatser.

För snart två år sedan antogs de till Europeiska rymdstyrelsens inkubator (ESA Bic Sweden) för att där vidareutveckla sitt system.

Nu får de sin första betalande kund i energibolaget Kvänum Energi, som ska använda Flypulses drönare för sitt inspektionsarbete.

– Det är en fantastiskt viktig milstolpe för oss, en validering av att vi är på rätt spår. Med tiden hoppas vi på fler affärsområden, och förstås på regeländringar som gör det möjligt att flyga drönare oövervakat, säger Flypulses vd och medgrundare Jan Björn.

Jämfört med att hyra in helikoptrar, vilket är det traditionella sättet att inspektera luftledningar, ska drönarinspektionerna bli billigare, effektivare, miljövänligare och säkrare för personalen.

– Jag vill ge en eloge till Kvänum energi, som ligger i framkant och driver utvecklingen framåt inom sin sektor. Jag är övertygad om att fler ser potentialen och kommer vilja testa den här tekniken i framtiden, säger Jan Björn.

”Sköter övervakningen på en skärm”

Drönaren väntas förenkla arbetet med att inspektera isolatorer och transformatorer, och göra det lättare att exempelvis identifiera träd som är nära att falla på ledningen.

– I ett första skede kommer operatörerna att sköta övervakningen på en skärm, som visar i realtid vad drönarens kamera ser. Men drönaren har också en IR-kamera som ser om några komponenter har avvikande färg till följd av överhettning, exempelvis. Längre fram, när man gjort detta några gånger, är tanken att träna ett maskininlärningsverktyg i bildanalys så att drönaren själv kan identifiera olika komponenter och se om de är felaktiga på något sätt, säger Jan Björn.

Drönaren är också fullt förberedd för att kunna genomföra autonoma inspektionsflygningar helt på egen hand.

– Operatörerna behöver egentligen inte flyga den, drönaren är kapabel att själv övervaka det område eller det ledningsnät den fått sig tilldelat att inspektera. Och som sagt, vi hoppas på regeländringar som gör det tillåtet förr eller senare. Det är en fråga om teknikmognad, säger Jan Björn.

Det här är Flypulse

Utvecklar autonoma drönarsystem för inspektion och datainsamling.

Grundades i Trollhättan 2016, och ingår sedan samma år i Innovatum Startups inkubatorprogram. 2017 antogs de också till rymdinkubatorn ESA BIC Sweden, som Innovatum Startup är en del av.

Personalen består av två delägare och en anställd.