Unik kamera mäter små vibrationer på Iggesunds bruk

2019-03-06 11:00  

Genom att förstora rörelser upp till 50 gånger kan de uppfattas av det mänskliga ögat. Kameran från Göteborgsföretaget börjar nu användas på pappersbruk.

Det Göteborgsbaserade familjeföretaget MLT Maskin & Laserteknik levererar sitt kamerasystem för vibrationsmätning, Iris M, till Iggesunds pappersbruk. Systemet lanserades i fjol, och har tidigare levererats till ett antal serviceföretag och aktörer inom processindustrin.

– Men det här är första gången ett pappersbruk satsar på systemet, och pappersbruken är ett område där vi ser stor potential. Pappersindustrin har många maskiner och kostsamma processer, det kostar mycket pengar när en pappersmaskin står stilla. Så det är klart vi vill hjälpa dem att felsöka med den här metoden för säkrare drift, säger MLT:s vd Christoffer Eriksson och tillägger:

– Samtidigt expanderar pappersindustrin rätt kraftigt genom ökad efterfrågan på emballagepapper och liknande, inte minst tack vare den ökande internethandeln. Och då blir det förstås extra intressant för oss att leverera till dem.

Iris M-tekniken bygger på en kamera som i hög hastighet fångar varje pixel och omvandlar dem till miljontals mätpunkter. Dessa mätpunkter blir sedan grund för de patenterade algoritmerna i tjänsten Motion Amplification. Mjukvaran kan förstora en rörelse upp till 50 gånger.

Gör små vibrationer synliga för ögat

Genom att på detta sätt visualisera och förstärka vibrationer i en maskin, blir även mycket små vibrationer synliga för blotta ögat. När man faktiskt kan se maskinens svaga punkter, ska man tidigare och enklare kunna förebygga skador och slitage med underhåll eller andra åtgärder.

Den visuella aspekten ska dessutom förenkla kommunikationen mellan professionella och lekmän på området.

MLT liknar systemet vid en ultrasnabb visuell modern ODS (operational deflection shape, ett verktyg för att analysera vibrationsmönster, red. anm.) som snabbt kan hitta och lösa problem.

– Men där ett ODS-system mäter punkter med en givare och ritar linjer i en trådmodell mellan punkterna, så filmar Iris M det som faktiskt finns och visar dig vad som rent konkret händer, säger Christoffer Eriksson.

Läs mer: Prisbelönt skönhetskedja automatiserar med skyttlar

Iris M:s programvara ger även mätvärden av vibrationer, samt tidssignaler, exakt var man vill i filmen när man sedan redigerar den. Enligt MLT kan systemet användas som komplement för snabbare och effektivare övervakning och felsökning, oavsett vilket vibrationsövervakningssystem kunden använder sig av.

Detta är MLT Maskin och Laserteknik

Företaget startades1988, med fokus på vibrationsmätning och tillståndskontroll. Efterhand har man dock utvidgat sin verksamhet till att omfatta även andra mättekniker.

Dagens bolag består av fem områden: vibrationsmätning och tillståndskontroll, lasermätning och uppriktning, 3D-scanning och 3D-mätning, balansering samt processmetrologi. 

Huvudkontoret ligger i Göteborg och lokala kontor finns i Södertälje, Arvika och Motala. Dotterbolag finns i Finland (Jyväskylä) sedan 2012, och Norge (Oslo) sedan 2017.

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt