Industri

Är du sjuk - ställ din egen diagnos

Gillar du inte att gå till doktorn? Då kan du köpa tester på Apoteket för en massa åkommor. Men om du vill hiv-testa dig måste du gå ut på nätet.Teststickor säljs för hundratals miljoner kronor varje år.

Publicerad

Ett tiotal olika egentester finns att köpa på Apoteket. Du kan hemma på kammaren kontrollera om du lider av urinvägsinfektion, svamp eller om du är intolerant mot laktos eller gluten.

Eller om du är gravid eller vill få hjälp på vägen att bli det, genom att testa om du har ägglossning.

Är du däremot orolig för att du har drabbats av hiv eller någon annan allvarlig smitta och absolut inte vill gå till labbet för att kolla, så finns det ett otal tester att beställa hem från nätet. Hiv-, hepatit- och PSA-tester är några av dem.

- Ett hiv-test är en kvalificerad diagnos, som man ställer på sig själv. I vården har det varit mycket diskussioner om tester av den här typen. Jag anser att man inte ska köpa några tester alls på nätet och särskilt inte hiv-tester, säger Lars Rönnbäck, chef för receptbelagda läkemedel.

Populärast är graviditetstesterna, men den totala försäljningen av teststickor uppgår till hundratals miljoner kronor varje år.

Senaste varianten på Apoteket är testet för att se om man är intolerant mot gluten, celiaki. Gluten är proteiner som finns i de fyra sädesslagen vete, råg, korn och havre.

I både USA och övriga Europa är marknaden enorm när det gäller egentester. I Sverige har testerna däremot inte slagit igenom lika starkt. Lars Rönnbäck tror att det kan bero på billigare läkararvoden.

Undersökningar visar att 25 procent av tillfrågade personer i Storbritannien hellre använder egentester än går till läkare. Där har det skett en snabb tillväxt av testmarknaden, på 32 procent från 1998 till 2002.

Fördelarna med egentester är att det är billigare än att gå till läkare och att man har möjlighet att skydda sin integritet. Nackdelarna är att man inte har någon professionell läkare/sjuksköterska att tala med om man får ett besked om sjukdom. Dessutom kan testerna vara opålitliga, vilket har inneburit att ett test av könssjukdomen klamydia snabbt har tagits bort från de svenska apotekshyllorna.

När det gäller tester finns inget registreringskrav, som är ett måste för medicinsktekniska produkter. Så kallad CE-märkning är ett slags pass för produkten och krävs för ett stort antal varor inom EU och även Efta-länderna Norge, Island och Liechtenstein.