Industri

Äntligen en stor maskin på väg

Publicerad
I två år har Ny Teknik Industri följt företaget Freshman. Nu strömmar kunderna till, men här gäller det att skynda långsamt. Produktionen har inte alls hunnit med.

Det har gått två år sedan Ny Teknik besökte Freshman för första gången. Företaget hade då åtta anställda, en unik uppfinning och stark framtidstro. Efter två år har omsättningen trefaldigats, från fem miljoner till sexton, samtidigt som då ännu oanade kunder stigit fram. Men fortfarande är produktionen företagets svaga punkt.

- Vi är på väg att få en stor maskin, den ska levereras i mars, säger vd Hans Bergvall.

Flimmerfiltret är den uppfinning som företagets verksamhet bygger på. Filtret är konstruerat av Evert Krantz, tidigare utvecklingsansvarig på Fläktfabriken och Dust Control, det fångar in partiklar med hjälp av statisk elektricitet. Luften silas längs med tunna fibrer av polypropylen. När fibrerna sätts i rörelse uppstår laddningen. Filtret har flera fördelar, bland annat förändras inte tryckfallet medan filtret används.

Filtret kan användas i många applikationer, något som är både en styrka och en svaghet. Redan vid Ny Tekniks första besök konstaterade styrelseordförande Hans Andersson att företaget måste tacka nej till att göra specialfilter för att överleva. Detsamma gäller i dag, även om en hel del produkter har tagits fram. Det senaste tillskottet är ett runt filter, avsett för att placeras i ventilationssystemen i villor.

- Vi visade det på en mässa, och hade kunnat sälja tvåhundra tusen första dagen. Det är först nu på slutet som vi fått ordentliga utvecklingsresurser, säger Hans Bergvall.

En civilingenjör med ventilation som specialitet har nyligen anställts, och ska ta ansvar för forskningsavdelningen.

- Jag tror att det finns en jättemarknad, men vi har en begränsad produktionskapacitet och därför har vi avstått från vissa saker, säger Hans Bergvall.

Det runda filtret finns än så länge bara på prototypstadiet. För närvarande är det de små, rektangulära

filtren som används i bostadssammanhang.

Men det är industrisidan som expanderar mest. Vid Ny Tekniks besök är hela monteringshallen fullpackad med två meter höga staplar av de blå metallboxar som industrifiltren monteras i. Staplarna innehåller flimmerfilter och en fläkt. I vissa fall vill företaget också få bort obehaglig lukt, då monteras ett kolfilter in, eller få bort större partiklar. Då används Evert Krantz senaste uppfinning, en sorts centrifug som gör att större partiklar kan samlas upp för sig utan att fastna i flimmerfiltret.

Att göra reklam för sig är inte Freshmans starka sida, visar det sig när Hans Bergvall pekar på några vita staplar försedda med askkoppar. Dessa luftrenare ska hålla rökplatserna på Globen i Stockholm fräscha. Tillverkaren av den lilla askkoppen har utnyttjat nästan hela ytan till sin logotyp. Men namnet Freshman syns inte till på anläggningen.

Hans Bergvall och hans medarbetare börjar bli trångbodda. De senast anställda har inga arbetsplatser, och det finns inte utrymme för den maskin som gör sin entré om några månader. Jakten efter nya lokaler pågår för fullt. Att gå från åtta till tjugofem anställda, och från manuell montering till automatisk är utrymmeskrävande.

Expansionen är möjlig tack vare att Atle gått in i bolaget.

- När Atle kom in sade de att vi måste förbättra produktionen. I det här företaget är vi vana att jobba med begränsningar. Tidigare var pengarna begränsningen, det är de inte längre, säger Hans Bergvall.

Alltså kunde en ny anläggning beställas, med stöd från Nutek. Den produktionsanläggning som finns i dag har ett ytterst tillfälligt utseende, och är inte särskilt snabb. Men borden där filtren tidigare handmonterades är bortplockade, och före jul gick maskinen för fullt för att företaget skulle klara alla leveranser. Under 2000 sålde företaget för mellan 16 och 17 miljoner kronor.

Det är Posten som seglat upp som den stora kunden. För närvarande monteras flimmerfilter i en terminal i Sundsvall, som Freshman hoppas ska fungera som referensanläggning. Problemen med partiklar är stora på postsorteringsterminaler, något som inte bara gäller i Sverige.

- I höstas beslöt vi att titta närmare på posten. Vi tog bilen ner till den internationella postmässan i Genève, vi körde själva för att spara pengar. Det var som att slå in öppna dörrar. Hela världen har det här problemet, säger Hans Bergvall.

Freshman kontaktades både av postverk och ledande tillverkare av postsorteringsmaskiner. I ett första steg satsar företaget nu på den tyska marknaden och de nordiska postverken. Det gäller att inte ta sig vatten över huvudet.

- Vi måste fokusera, för det här är en stor marknad för oss, säger Hans Bergvall.

Målet är att hitta samarbetspartners i de olika länderna, och att sälja.

- I mars har vi varit ute i tre år. Då ska vi ha sålt för 33-34 miljoner kronor, säger Hans Bergvall.

Ett nytt uppslag är att filtren kanske kan behövas i de basstationer som kommer att byggas för 3G-nätet. Filtret har redan visat sig användbart i ställverk.

Hans Bergvalls honnörsord för året är "speed". Hastigheten måste skruvas upp, både på försäljnings och tillverkningssidan.

- Det är bråttom. Jag är 61 år och Evert fyller 90. Innan Evert Krantz blir hundra och jag går i pension ska det här vara ett storföretag, säger han med glimten i ögat.
 
 
Flimmerfiltret i pilotprojekt
 
Just nu pågår färdigställandet
av luftreningsanläggningen på postterminalen i Sundsvall. Två stora och tretton små aggregat är upphängda i taket, och ett antal golvaggregat finns spridda i sorteringshallen och kontorsutrymmen runt omkring. Dessutom har flimmerfiltret installerats i anläggningens fläktsystem.
 
- Vi ska ha bort en massa damm. Det blir väldigt mycket damm av miljöpapper, och man frågar sig om det är hälsosamt. Dessutom har vi väldiga problem med damm i maskinerna. De dammsugs var tredje timme, säger Bernt Jonsson, driftingenjör.
 
Mängden partiklar i luften kommer att mätas före och efter det att flimmerfiltren tagits i bruk. Utvärderingen påbörjas under våren.