Hållbar industri

Amazon låter en robot slå in varorna

En Cartonwrap-maskin från CMC. Foto: CMC
En Cartonwrap-maskin från CMC. Foto: CMC

Här är ännu en syssla som robotarna kommer att ta. Men Amazon hälsar att det kan uppstå en ny typ av jobbtillfällen.

Publicerad

Full automation är åtminstone tio år bort. Det var budskapet när Amazon nyligen bjöd in media till visning av ett företagets lager i Baltimore. Samtidigt verkar Amazon – som flera gånger kritiserats hårt vad gäller säkerhet och arbetsvillkor – göra allt för att nå den framtiden tidigare än vad deras officiella prognoser säger.

Nyhetsbyrån Reuters avslöjar att e-handelsjätten ”på senare år” börjat testa en packrobot som läser av gods på transportband, och som förser dem med rätt typ av kartong. Reuters uppger vidare att Amazon funderar på att använda dessa maskiner – som sägs komma från italienska CMC och kallas Cartonwrap – i ytterligare ”dussintals” lager. Varje Cartonwrap-robot skulle kunna ersätta åtminstone tolv mänskliga arbetare.

Cartonwrap kan packa mellan 600 och 700 lådor i timmen, vilket sägs vara mellan fyra och fem gånger mer än vad en människa klarar. En robot kostar omkring 1 miljon dollar.

Om Amazon skulle installera robotarna i alla de 55 amerikanska lager som rymmer gods av standardstorlek uppskattar Reuters att 1300 arbetstillfällen kan försvinna.

– Vi testar den här nya tekniken med målet att öka säkerheten, minska leveranstider och för att höja effektivteten i vårt nätverk. Vi räknar med att besparningen kan återinvesteras i nya tjänster för våra kunder, och där kan nya jobb uppstå, säger en talesperson för Amazon till Reuters.

Värt att notera är att Cartonwrap-roboten inte tar i själva varorna, utan förser dem med emballage och sätter på etiketter. Att ta i material med olika egenskaper – utan att ha sönder dem – är en enkel sak för människor, men oerhört svårt för robotar. Reuters noterar dock att Amazon i allra högsta grad jobbar på en lösning av även det problemet.