HÅLLBAR INDUSTRI

Stålfundament för vindkraft ska kapa utsläpp – liknar trädens rotsystem

Stilride har utvecklat en kurvbockad design för fundament till vindkraftverk, broar och andra stora konstruktioner. Inspirationen kommer från träd och växters rotsystem.

Svenska Stilride har patentsökt en lösning för att tillverka stora markfundament i sin egenutvecklade vikteknik. Med inspiration från växters rotsystem ska deras bockningsteknik spara stora mängder betong, transporter och utsläpp, enligt företagets beräkningar.

Publicerad Uppdaterad

Som Ny Teknik tidigare har rapporterat konstruerar startup-bolaget Stilride en eldriven motorcykel med sin egenutvecklade teknik för att kurvbocka och vika stål. Tekniken kallas Stilfold och ska göra chassit både starkare och lättare samtidigt som det sparar material.

Motorcykeln ska även utgöra demonstrator för viktekniken, med ambitionen att hitta fler applikationer för processen. Nu har de patentsökt en design för fundament till vindkraftverk, broar och andra stora konstruktioner, med träd och växters rotsystem som inspiration. På så vis ska man uppnå optimal fördelning av last och styvhet.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här