Industrin får hjälp med nästa robotsteg

2016-12-21 10:12  

Robotar som samarbetar med människor ger industrin nya möjligheter. Ett nytt center ska visa hur.

Efter årsskiftet öppnar ett nytt testcenter i Robotdalens lokaler på Expectrum i Västerås där företag ska kunna testa idéer kring hur samarbetande robotar kan användas i produktionen. Där finns både utrustning och expertjälp.

– Många företag är väldigt nyfikna och har idéer. Om man ska göra en investering vill man gärna ha ett kvitto på att man tänkt rätt och det kan man få här, säger Robert Larsson, divisionschef för ABB Discrete Automation and Motion i Sverige.

Robotdalen jobbar för robotisering, bland annat inom industrin, och har ett långvarigt samarbete med ABB. Det nya testcentret är en del i samarbetet och bland deltagarna finns också Mälardalens högskola samt ett antal systemintegratörer och användare. Projektet finansieras av Vinnova och deltagande parter.

– Vi ser att det finns en ny generation av robotar med en helt ny våg av möjligheter för svenska industriföretag att skapa god konkurrenskraft. Det här med samarbetande robotar är en jättegrej, lika stor som när man införde de första robotarna, säger Robert Larsson.

För ungefär ett och ett halvt år sedan släppte ABB sin tvåarmade robot Yumi, särskilt utformad för att kunna samarbeta med människor. Förhoppningen är förstås att sälja fler robotar då potentiella kunder får testa den i det nya testcentret.

Läs mer:

Läs mer: Se ABB:s robot slå in julklappar

Det samarbetande robotarna kan utföra andra typer av uppgifter, exempelvis inom montering, då de inte behöver omgärdas av säkerhetsstaket. Människa och robot kan jobba intill varandra.

Fredrik Karlsson

Mer om: Robot ABB

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt