Se ABB:s robot slå in julklappar

2015-11-30 09:53  

ABB:s tvåarmade robot Yumi har lärt sig att slå in julklappar. Svårast att programmera: tejpen.

Yumi heter ABB:s nya tvåarmade monteringsrobot som utvecklats under närmare tio års och som främst är tänkt för jobb i elektronikindustrin.

Men roboten klarar också att slå in julklappar. Med hjälp av robotforskare vid Lunds tekniska högskola har elektronikkedjan Media Markt programmerat en Yumi-robot för att slå in paket i två standardiserade storlekar.

Fram till jul ska Yumi hjälpa till med paketinslagning på 18 av Media Markts varuhus runt om i Sverige.

-Tejpen var svårast, förklarar Maj Stenmark, som forskar om samarbetande robotar vid LTH och som gjort programmeringen tillsammans med robotforskaren Andreas Stolt.

De båda har haft några veckor på sig för att "lära" Yumi" slå in paket. Långsamt - hastigheten är 1000 mm per sekund - och metodiskt viker och tejpar Yumi ihop paketet och förser det stämpel och rosett.

Yumi lanserades i juni i år och ABB Robotics försäljningschef Joakim Rosenqvist berättar att han ständigt blir förvånad över det stora intresset.

Nyligen berättade Ny Teknik att det svenska bränslecellsföretaget My FC kommer att använda Yumi i sin nya svenska fabrik.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Marie Alpman

Mer om: Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer