ABB:s nya samarbetsrobotar får ”industrihastighet”

2021-02-24 07:00  

Högre nyttolast, enklare konfiguration och kollaborativa funktioner. Så ska de nya cobotarna hjälpa ABB att bredda sig mot växande industrier och mindre bolag, där tröskeln för robotisering hittills legat för högt.

Den nya coboten (collaborative robot) Gofa bygger vidare på lärdomar från Yumi, den första kollaborativa roboten som ABB lanserade 2015. Men den sexaxlade Gofa har mångdubbelt större nyttolastkapacitet: fem kilo, mot 0,5 kilo hos Yumi.

De kollaborativa robotarna kan samarbeta med människor och finnas i miljöer utan de säkerhetsåtgärder som industrirobotar kräver.

Dennis Helfridsson, vd för ABB Sverige och bolagets affärsområdeschef för Robotics & Discrete Automation Sverige, pekar dock först av allt på robotens enkelhet.

– Vi tror att den blir ett bra insteg för mindre företag och andra som vill komma in i robotiseringen, samtidigt som den breddar oss mot snabbt växande segment som elektronikindustri, logistik, med flera. Men med sin höga payload sträcker den sig hela vägen upp till biltillverkarna och deras underleverantörer, säger Dennis Helfridsson.

Cobotarna får snabbhet som industrirobotar

Med ABB:s nya mjukvara Wizard baseras programmeringen på grafiska block som representerar olika applikationer och åtgärder. På så sätt ska det bli lätt att bygga ihop de processer som roboten ska utföra.

– Det är ett väldigt enkelt sätt att programmera, man behöver inte specialistkunskaper för att använda den. Vi erbjuder även online-support för att hjälpa användarna, säger Dennis Helfridsson.

Läs mer: Här jobbar robotarna sida vid sida med människor

Mjukvaran används också i ABB:s andra nya cobot, vid namn Swifti. Den har en industrirobots prestanda och kapacitet, däribland hastighet upp till fem meter per sekund, kombinerat med cobotens samarbetsfunktioner.

– Vi vill fylla ett gap, där man behöver snabbheten hos en fullmatad industrirobot i en miljö där människor kanske vistas intermittent exempelvis för att övervaka eller flytta om delar, säger Dennis Helfridsson.

Läs mer: Många söker stöd av krympt robotsatsning

Även Swifti riktar sig mot ett brett segment, från traditionellt robotiserade verksamheter till företag som söker insteg i automation.

– Tillsammans med Yumi-familjen har vi nu en väldigt bred cobot-portfölj som täcker en stor spännvidd av applikationer, säger Dennis Helfridsson.

Prognos: Världsmarknad för cobotar 58 miljarder dollar 2023

I en global undersökning med över 1 600 stora och små företag i Europa, USA och Kina, som ABB låtit marknadsundersökningsfirman 3Gem genomföra, uppger 85 procent av de tillfrågade bolagen att de ser coronapandemin som en ”katalysator” för ökade automationsinvesteringar.

Läs mer: Robotkollegor sparar 500 timmar på metallföretaget

– Man vill kunna fortsätta sin produktion med bibehållen säkerhet, och man behöver flexibiliteten att kunna rampa upp och rampa ner. Vi ser också att många industriarbetare kommer att gå i pension de närmaste åren, och det är inte lika stora kullar som kommer ut i arbetslivet, säger Dennis Helfridsson.

Sammantaget räknar ABB med att den globala marknaden för industrirobotar växer från 45 miljarder dollar 2020, till 58 miljarder dollar 2023 (en genomsnittlig tillväxttakt på nio procent per år).

Detta är Gofa och Swifti

Gofa CRB 15000

• 5 kilos nyttolast och 950 millimeters räckvidd.

• Maximal Tool Center Point-hastighet på upp till 2,2 meter per sekund beroende på verktyg, nyttolast eller specifik tillämpning.

• Integrerad leddesign med vridmoment och positionering av sensorer i var och en av GoFas sex leder, för snabb kraftbegränsande prestanda för att erbjuda säker kontakt med människor.

Swifti CRB 1100

• 4 kilos nyttolast och räckvidd på 475 eller 580 millimeter.

• Industrirobothastighet på upp till fem meter per sekund beroende på verktyg, nyttolast eller specifik tillämpning. Upprepbar position på ned till tio mikrometer.

• Säkerhetslaserskanner kopplad till säkerhetsprogramvara.

Tommy Harnesk

Mer om: ABB Robotisering

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt