Robotkollegor sparar 500 timmar på metallföretaget

2018-12-04 14:20  

Avancerade samarbetande robotar är inte längre något enbart för stora industriföretag. På Åseda-företaget har tre robotlösningar börjat jobba.

Cobot är namnet på en industrirobot som har en förmåga att samarbeta med operatörer. Det har i första hand varit en robotlösning för större företag, men nu hittar den här formen av automation även in i mindre tillverkningsföretag.

Med cirka 25 anställda sysslar FT-Produktion i Åseda med tillverkning av aluminiumprofiler, och har stora bolag som Volvo, Scania och Renault på kundlistan. För dem blev en cobotsatsning nödvändig av två skäl.

– Dels behövde vi öka produktiviteten för att hinna med våra order, och dels är det svårt att få tag i personal i dag, säger Joakim Karlberg, som driver den familjeägda verkstaden tillsammans med systern Jessica Andersson.

Läs mer: ”En automationsvåg sköljer över Sverige”

Korta driftstopp

Firman har produktionskörningar som varierar från fem till 150 000 enheter, och därför behövdes en flexibel, samarbetande robotcell som kan hantera många olika ­delar med så korta driftstopp som möjligt vid omkonfigureringarna.

Valet föll på en UR5-cobot, två RG2-robotgripdon och en Pro Feeder. Var tjugofemte sekund flyttar ett gripdon på robotarmen en obearbetad del från en Pro Feeders-bricka för delar i vagnstället, och placerar den i en cnc-maskin.

Under samma rörelse av robot­armen tar det andra gripdonet en färdig del från cnc-maskinen och placerar den i en behållare. Detta kan genomföras tack vare robot­armens två händer: ett dubbelgripdon som minskar cykeltiden med tolv sekunder per uppgift.

Tidigare var en anställd tvungen att lägga fyra delar åt gången i en cnc-maskin, vänta 90 sekunder, och sedan upprepa processen under hela arbetsdagen. Med den nuvarande lösningen tar det bara fem minuter att manuellt fylla på ett av Pro Feeders två vagnställ.

Frigör en heltidstjänst

Tillsammans kan dessa tre cobotlösningar tillverka en serie om 150 000 delar på under två månader, om de arbetar upp till 16 timmar om dagen fem dagar i veckan. Det motsvarar en tidsbesparing på 500 timmar.

– Räknar man produktivitetsökningen i personal så frigör vi un­gefär en heltidstjänst, säger Joakim Karlberg.

Därmed kan FT-Produktion ta emot betydligt större ordervolymer än tidigare, och erbjuda kortare leveranstider. Joakim Karlberg bedömer att investeringen kommer att betala sig på nio månader.

– Tack vare automatiseringen kan en operatör ha upp till fyra maskiner i drift samtidigt. Vi försöker också eliminera monotona, manuella uppgifter genom att robotisera de större produktionskörningarna, så att de anställda får mer tid till att arbeta med mindre körningar och få större variation i arbetet, säger Joakim Karlberg.

Satsningen är lilla FT-Produktions första cobotcell, men sannolikt inte den sista.

– Det verkar inte finnas något slut på den här högkonjunkturen, och därför inget slut på våra problem med flaskhalsar. Vi kommer förmodligen att ha ytterligare två cobotar i vår anläggning inom de närmaste två åren, säger Joakim Karlberg.

Tillverkar metallprofiler i Åseda

FT-Produktion är ett familjeägt företag som grundades 1983. Företaget tillverkar 650 olika metallprofiler som mäter upp till 7,5 meter och används inom tillverkning av balkonger, solpaneler, elektriska fixturer och lastbilar.

I samarbete med Profilgruppen Extrusions levererar företaget till bland annat biltillverkare, byggföretag och möbelindustrin, och tillgodoser omkring 7 000 order per år.

Företagets nya cobotcell baseras på principen ”plug & produce”, som ska göra flexibel automation enkel och lönsam för små och medelstora tillverkare. Cellen består av en UR5-robot­arm från Universal Robots, en Pro Feeder från Easy Robotics och en dubbelgripdonslösning med två RG2-gripdon från On Robot.

Den fullt integrerade robotlösningen har intuitiv användning och programmering, med 3d-visualiseringar på robotarmens pekskärm.

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt