ENERGI

Ny demoanläggning för fusionskraft ska byggas i England

Illustration av den nya reaktorn.
Illustration av den nya reaktorn.

En sfärisk tokamak ska byggas i Culham, England för att demonstrera fusionskraftens fördelar. Reaktorn ska stå klar 2026.

Publicerad

Det brittiska företaget Tokamak Energy ska bygga en demonstrationsreaktor för fusion i Culham åtta mil väster om London. Reaktorn som byggs i samarbete med den brittiska myndigheten för atomenergi UKAEA ska stå klar 2026.

– Dagens spännande tillkännagivande är ett stort steg framåt i vårt uppdrag att demonstrera fusionenergi redo för elnätet i början av 2030-talet. Vår nästa enhet, ST80-HTS, har som mål att validera viktiga tekniska lösningar som behövs för att verkliggöra kommersiell fusion och kommer att visa upp våra magneter i världsklass i stor skala, säger Chris Kelsall, vd på Tokamak Energy i ett pressmeddelande.

Sfärisk reaktor skiljer sig från normen

Den reaktor som ska konstrueras är en sfärisk tokamak. En tokamak använder starka magnetfält för att innesluta ett plasma som värms till över 100 miljoner grader för att få till en fusionsprocess – starka magneter används för att hålla plasmat svävande då inget fast material klarar de höga temperaturerna. Den typiska tokamaken har formen av en badring men Tokamak Energys reaktorer skapar sfäriska plasman.

Kraftfulla magneter som använder högtemperaturssupraledare ska användas för att hålla plasmat på plats.
Kraftfulla magneter som använder högtemperaturssupraledare ska användas för att hålla plasmat på plats.

Företagets tidigare modell ST40 finns i Oxfordshire och där lyckades de uppnå en plasmatemperatur på 100 miljoner grader under 2022. ST40 har också uppgraderats för att möjliggöra experiment och få ny data inför byggandet av den nya reaktorn ST80-HTS.

ST80-HTS som ska stå klar 2026 ska demonstrera flera av de teknikframsteg som behövs för att fusion ska kunna bli en gångbar energikälla. Bland annat kommer reaktorn att använda högtemperaturssupraledande magneter för att innesluta plasmat – Tokamak Energy presenterade sina nya magneter tidigare i februari.

Huvudmålet för demonstrationsreaktorn är att få till längre pulser av vätefusion för att kontinuerligt kunna producera energi. Lärdomar från reaktorn ska sedan användas vid konstruktion och design av företagets framtida reaktor ST-E1 med målet att leverera upp till 200 MW fusionsproducerad el till nätet under början av 2030-talet.