Fordon

Yamahas robot utmanar racerförare

Efter år av utveckling och träning har Motobot lärt sig imitera de bästa. Målet är att överträffa människan när det kommer till att köra motorcykel.

En robot mot en tidigare världsmästare. I ett nytt projekt testar Yamaha hur väl en automatiserad förare kan ersätta en människa. Kolla in videon med ”Motobot”.

Publicerad

En vanlig standardmotorcykel – men en väldigt ovanlig förare. Japanska Yamaha har tillsammans med SRI International sedan några år tillbaka jobbat med ett lite udda utvecklingsspår kring självkörande teknik.

De har byggt Motobot – en robot som manuellt kör en motorcykel. Nu avslöjar företaget den senaste versionen. Och den har inte bara bemästrat konsten att köra hoj – Yamaha har satt upp som mål att roboten ska kunna köra i över 200 km/h samt tävla mot den forne världsmästaren i Moto GP, Velntino Rossi. Motorcykeln i fråga är en Yamaha YZF-R1M på 1 000 kubik och roboten kör den på exakt samma sätt som en människa. Det innebär robothänder som vrider gasreglage och mekaniska fötter som växlar. Samtidigt räknar robothjärnan ut vilken lutning som krävs, samt hur luftmotstånd och motorbroms påverkar färden.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här