Fordon

VW och Eon lanserar den flexibla laddstationen

Karsten Wildberger, Eon, och Thomas Schmall, Volkswagen vid lanseringern av den nya laddstationen. Foto: Joerg Mettlach / Volkswagen
Karsten Wildberger, Eon, och Thomas Schmall, Volkswagen vid lanseringern av den nya laddstationen. Foto: Joerg Mettlach / Volkswagen

Volkswagens flexibla laddstation med batterier är billig att installera. Trots en koppling mot elnätet på 16-63 ampere kan systemet snabbladda två elbilar samtidigt med upp till 150 kilowatt.

Publicerad

Många elbilister anser att utbyggnaden av den europeiska laddinfrastrukturen går långsammare än önskat. Exempelvis är bara 214 av Ionitys planerade 400 stationer i drift. Nätverket är ett gemensamt initiativ av Volkswagen, BMW, Daimler, Ford, Audi och Porsche. Uppenbarligen är kostnaderna för dra fram den nödvändiga starkströmmen tunga – för nyligen höjde gruppen laddpriset rejält.

Men nu lanserar Volkswagen Group Components tillsammans med Eon en lösning som skulle kunna utöka antalet laddplatser rejält, och dessutom placera dem på platser som inte nödvändigtvis ligger längs de stora trafiklederna.

Det är en prototyp för en flexibel laddstation som erbjuder snabbladdning med hjälp av batterier, skriver Volkswagen i ett pressmeddelande.

Enkel installation av laddstationen

Enheten kan placeras i princip var som helst, och enligt duon är installationen mycket enkel. Batteriet hålls laddat via en vanlig anslutning mot elnätet på 16-63 ampere. Trots det har systemet för snabbladdning kapacitet för att ladda två elbilar med upp till 150 kilowatt samtidigt. Det kan översättas till att bilarna får 200 kilometers räckvidd på 15 minuter.

Uppdateringar och service samt betalningslösningar hanteras via Eon:s centrala mjukvaruplattform, och kraftbolaget planerar att förse stationerna med uteslutande grön el.

Volkswagen Group Components inleder serietillverkningen av den flexibla laddstationen i år. Under den andra halvan av 2020 ska Eon köra intensiva testar av lösningen vid sex motorvägsmackar – innan enheterna lanseras på den tyska marknaden under namnet Eon Drive Booster.