Fordon

Volvos teknik hade kunnat rädda kvinnan i Ubers dödsolycka

Polisens film (bilden till vänster) visar förarens vy sekunderna innan dödskraschen. Till höger: Volvo-suven undersöks av utredare efter dödsolyckan i Arizona.
Polisens film (bilden till vänster) visar förarens vy sekunderna innan dödskraschen. Till höger: Volvo-suven undersöks av utredare efter dödsolyckan i Arizona.

Uber kopplade ur Volvos säkerhetssystem, och den egna tekniken missade en cyklist. Nu konstaterar Insurance Institute for Highway Safety att dödsolyckan hade kunnat undvikas om testbilen istället använt XC90:s säkerhetsteknik.

Publicerad

Efter dödsolyckan har Uber nu meddelat att man tar det första steget mot att återuppta sina tester på allmän väg, denna gång i Pittsburg. Inledningsvis kommer dock bilarna dock köras helt manuellt.

Uber använder Volvos XC90-modell som testbil för sin autonoma teknik. Under körning på allmän väg har man tidigare valt att koppla ur det säkerhetssystem som kommer med suven, och istället förlitat sig på den egna tekniken.


Nyligen släppte amerikanska Insurance Institute for Highway Safety en rapport där man kritiserade Uber för beslutet att koppla ur Volvos säkerhetssystem.
– Jag ser det som möjligt att dödsfallet inte hade inträffat om systemet bara hade fått möjlighet att ingripa. Jag skulle hävda att om de som utvecklar självkörande teknik verkligen vill göra våra vägar säkra – så bör de först se till att ha de bästa kollisionsundvikande systemen på plats innan de ger sig ut på vägen, säger IIHS forskningschef David Zuby till Carscoops.
I den preliminära rapporten från National Transportation Safety Board konstaterade man att fordonets sensorer förvisso såg kvinnan, men att autobromssystemet var urkopplat. Detta gjordes för att Uber var oroade över förvirring mellan Volvos system och de egna, och risken för att bilen skulle bete sig irrationellt.
”Uber beslutade sig för att kringgå ett säkerhetsnät i jakten på att lära ett otestat kontrollsystem hur man kör bil”, skrev David Zuby i IIHS rapporten.