Fordon

Volvo säkrar sin elektriska framtid – köper in sig i laddbolag

Foto: Volvo Cars
Foto: Volvo Cars

Ett strategiskt förvärv för att säkra sin plats i den elektriska framtiden. Volvo Cars har köpt in sig i Freewire – ett företag som riktar in sig på elbilsladdning.

Publicerad

I våras etablerade Volvo Cars en teknikfond – en investeringsplattform som skulle söka upp och investera i intressant teknik. Tidigare i år så köpte fonden in sig i lidar-utvecklaren Luminar, och nu avslöjar man att det gjorts ytterligare investeringar. Den här gången är det Freewire som har lockat, och fonden säger att köpet är direkt kopplat till Volvos elektrifieringsstrategi.

I ett pressmeddelande säger man att Volvo inte ämnar ge sig in i laddbranschen och att det inte finns några tankar om att äga laddnings- eller servicestationer. Det står i kontrast till VW, Daimler, BMW och Ford som under den gemensamma flaggen Ionity håller på att bygga upp en laddinfrastruktur.

Skälet till att fonden gjort investeringen är att man ser en fördel i Freewires affärsidé, att den är enkel och smidig – och innebär stora etableringskostnader.

– Freewires snabbladdningsteknik innehåller ett fantastiskt löfte om att förenkla för de kunder som har elektrifierade Volvobilar, säger Atif Rafiq, digitalchef på Volvo Cars, i ett uttalande.

Det amerikanska företaget startades i San Francisco och har satsat stort på flexibel snabbladdningsteknik. Detta för att radera den kostnads- och arbetsintensiva etableringsfas som vanligtvis krävs för vanliga snabbladdare. Freewires teknik använder sig av lågspänning och laddar upp batterier långsamt – för att sedan kunna snabbladda elbilar. I dagsläget har deras mobila laddare en ganska modest effekt, maximalt 15 kW, men företaget säger att de har mer kraftfulla enheter på gång.

Exakt hur mycket Volvo har köpt är inget man avslöjar, men det finns intressanta synergier i Freewire. En annan som har investerat pengar är BP, och kanske är det så att just detta är vad som fäller avgörandet. Att få ut Freewireladdare i BP:s nätverk är ett stort steg. Och sett från andra hållet kan det brittiska oljebolaget dra nytta av att få in en biltillverkare, en spelare som man kan validera Freewires teknik med.