Fordon

Volvo och Isuzu i strategisk allians

Foto: DPA / IBL Bildbyrå
Foto: DPA / IBL Bildbyrå

Lastbilstillverkarna Volvo och Isuzu ska ingå ”en strategisk allians inom kommersiella fordon för att ta tillvara de möjligheter som skapas i den pågående omvandlingen av branschen”.

Publicerad

Volvo och Isuzu ska inleda ett strategiskt samarbete i anslutningen till överlåtandet. Uppgörelsen innebär också att UD Trucks överlåts från Volvo till Isuzu, vilket väntas få Volvokoncernens rörelseresultat att växa med omkring två miljarder kronor och öka nettokassan med cirka 22 miljarder kronor.

Just UD Trucks har brottats med svag lönsamhet och därför välkomnas nu beskedet på aktiemarknaden med en tydlig kursreaktion där Volvos aktie handlas på tvåårshögsta.

– Vi får en spelare som är nummer ett i det japanska segmentet både på hemmamarknaden men även på ett flertal av de större exportmarknaderna som Australien, Sydafrika och Thailand, säger vd:n Martin Lundstedt till Dagens industri om affären.

Enligt Dagens industri har UD Trucks en marknadsandel på 18 procent gällande tunga lastbilar i Japan medan Isuzu ligger på 26,5 procent. Detta gör att sammanslagningen blir en fråga för landets konkurrensmyndighet.

– Att vi valt att gå vidare med det här offentliggörandet i dag signalerar att vår samlade bedömning är att vi har möjlighet att klara de här prövningarna, säger Martin Lundstedt.