Fordon

Volvo: Den milda hybriden blir basvarianten

Volvo presenterar sin elektrifieringsstrategi. Henrik Green, utvecklingschef, Håkan Samuelsson, vd, David Ibison, kommunikationschef. Foto: Johan Kristensson
Volvo presenterar sin elektrifieringsstrategi. Henrik Green, utvecklingschef, Håkan Samuelsson, vd, David Ibison, kommunikationschef. Foto: Johan Kristensson

Volvo inför tre nivåer av elektrifiering från 2019. Beskedet är unikt, men frågan är vad utfallet i försäljningsvolymer blir.

Publicerad

Volvo cars besked innebär att alla ny modeller som lanseras från 2019 kommer att ha elmotor för drift. Förbränningsmotorn är alltså inte uträknad utan kommer fortsätta att installeras, men alla bilar blir minst elhybrider. Modellprogrammet kommer att bestå av rena elbilar, laddhybrider och så kallade "milda hybrider". Volvo kallar detta för nivå tre, två respektive ett.

Fem helt renodlade elbilar kommer att lanseras mellan 2019 och 2021. Tre av dem blir Volvomodeller och två av dem Polestar, Volvos nyligen lanserade prestandamärke. Volvo har i dagsläget ingen renodlad elbil till försäljning utan endast laddhybrider.

Läs mer: Volvo cars ska rulla på el

Beskedet fick stor spridning i medier under onsdagen och är att betrakta som unikt bland de traditionella biltillverkarna. En detalj att fästa uppmärksamhet vid gäller dock de så kallade "milda hybriderna".

En mild hybrid innebär att elmotorn bara utför en mindre del av bilens totala arbete. Systemet återvinner i princip energin vid inbromsning. Som resultat kan bränsleförbrukningen sänkas med något tiotal procent.

Utvecklingschefen Henrik Green sa under pressträffen i Volvos studio i Kungsträdgården i Stockholm att förbättringen av bränsleförbrukning för en mild bensinhybrid motsvarar vad som uppnås om man jämför en ren bensinmotor med en dieseldito.

På pressträffen, där även vd Håkan Samuelsson deltog, klargjordes också att Volvo förväntar sig att de milda hybriderna till en början kommer att stå för en stor del av försäljningen.

-Den milda hybriden kommer att bli basvarianten och den som de första åren kommer att stå för de största volymerna, sa Håkan Samuelsson.

Det är alltså något man bör ha i åtanke när omfattningen av Volvos elektrifieringsstrategi bedöms. Å ena sidan lanserar alltså Volvo vad som bland de traditionella biltillverkarna kan betraktas som en unik elektrifieringsstrategi. Å andra sidan kommer många av de sålda bilarna även efter 2019 sannolikt vara i huvudsak bensin- eller dieseldrivna.

Det viktigaste med Volvos besked är förmodligen signalerna det sänder ut. Fordonsanalytikern och docenten Martin Sköld sa så här till TT:

-Volvo går från ord till handling. Istället för att prata om att elektrifieringen kommer någon gång i framtiden sätter man ett datum då man själv kommer agera. Det är modigt att våga sätta ett datum, säger han.

Håkan Samuelsson sa att man nu placerade sig som biltillverkare nummer två med ett elektrifierat modellutbud, och syftade på Tesla som nummer ett. Förmodligen korrekt men med en viktig skillnad. Där Tesla säger att de endast erbjuder helt elektriska bilar säger Volvo att det är kunden som bestämmer när Volvo inte längre ska producera bilar med förbränningsmotorer.

Och dieseln är inte död ännu. Milda dieselhybrider kommer även 2019 att produceras, klargjorde Henrik Green.

Läs mer: Expertens tre skäl till Volvos dieselbesked

Alla modeller kommer från 2019 att lanseras med mild hybriddrift respektive som laddhybrid, alltså nivå ett och två. Hur många modeller som lanseras med full eldrift, nivå tre, återstår att se.

Hur blir det med räckvidd och batteristorlek då? Så här svarade Henrik Green på vilka batteristorlekar som planeras för nivå 3-bilarna.

-Vi förbereder nu både CMA- och SPA-plattformen för att rymma ett mycket bra batterialternativ mellan fram- och bakhjulen. Givetvis kommer batterikemin att utvecklas vilket innebär att antalet kilowattimmar också kommer att göra det. Men just nu säger vi att vi kommer att ha konkurrenskraftiga batterier för medel och lång räckvidd. Och med lång räckvidd menar vi minst 500 kilometer, sa han.