Voi agerar: inför böter för felparkerade elsparkcyklar

2021-11-18 10:15  
Elsparkcyklar som står i vägen för fotgängare har länge väckt kritik. Nu hoppas Voi att parkeringsböter ska minska slarvet. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Antalet elsparkcyklar har ökat explosionsartat i svenska städer de senaste åren – samtidigt som kritik har framförts mot felparkeringar. Elsparkcykelbolaget Voi hoppas nu att böter för slarv ska få bukt med problemet.

Håll dig uppdaterad! Anmäl dig till våra populära (och kostnadsfria) nyhetsbrev här.

Sedan några veckor tillbaka måste användarna skicka in ett foto på det parkerade fordonet. Framöver kommer bilderna granskas av bolaget och den som inte håller sig till reglerna får en varning med instruktioner. Vid upprepade parkeringssynder eller om slarvet bedöms särskilt allvarligt kan förarna få betala böter på 250 kronor eller stängas av från tjänsten.

Läs mer: Det dräller av elsparkcyklar – men vissa används knappt

Voi uppger att man sett en positiv effekt på antalet felparkeringar i Helsingborg, där funktionen pilottestats.

Efter den långvariga kritiken mot elsparkcyklar beslutade Stockholms stad nyligen att antalet elsparkcyklar i staden ska halveras. Bland annat ska bara tre av de sju verksamma företagen få bedriva verksamheten efter årsskiftet.

Mer om: Voi Elsparkcykel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt