Virgin Hyperloop One satsar på byn med 480 innevånare

2018-08-09 13:45  
Foto: Virgin

Bolaget tar klivet till Europa, och platsen blev en sömning by i Spanien. Här plöjer Virgin Hyperloop One ned 4,4 miljarder kronor i sitt nya forsknings- och utvecklingscenter.

Med sina 480 innevånare ser den lilla byn inte mycket ut för världen, men snart kommer Bobadilla i södra Spanien bli platsen där framtidens transportmedel tar form.

Här ska Virgin Hyperloop One plöja ned 4,4 miljarder kronor i ett nytt forsknings- och utvecklingscenter. Den 19 000 kvadratmeter stora anläggningen kommer öppna 2020, med uppgiften att testa och certifiera komponenter och underliggande system.

Läs mer: De krossade Hyperloops gamla hastighetsrekord

Valet av plats kan verka udda, men faktum är att regionen i Andalusien redan huserar fler än 9 000 företag inom transport och logistik. Bland annat har man landets näst största koncentration inom området luftfart. Totalt arbetar 20 000 personer med forskning och utveckling i regionen. Det kommer vara en fördel när Virgin Hyperloop One ska anställa 200-300 personer med teknisk spetskompetens till det nya centret.

Bobadilla kommer dock inte få en egen testbana. Bolagets huvudkontor finns i Los Angeles, men den första testbanan på 500 meter ligger i öknen utanför Las Vegas. Vid det senaste höghastighetstestet lyckades man i nära vakuum få upp en kolfiber-pod i 386 km/h. Det är förvisso inte de 1 200 km/h som Elon Musk har satt som en teoretisk hastighet för sitt koncept – men siffran ger ändå löften för framtiden.

Läs mer: ”Hyperloop - överlägset både tåg och flyg”

Det lutar åt att Virgin Hyperloop Ones första testbana utanför USA kommer byggas i Dubai. Richard Branson, Virgin Groups vd, gav nyligen prognosen att hyperloop-systemet kommer vara redo för passagerartransport redan inom 2-3 år. Men i Dubai har man slagit sig samman med det statliga hamnföretaget DP World, med målsättningen att använda anläggningen för snabb frakt av gods.

Läs mer: ”Albatrossen” ska bli världens snabbaste tåg

Men det rör sig på andra platser i Europa. I franska Toulouse bygger konkurrerande Hyperloop Transportation Technologies en testbana, och i samarbete med ett spanskt bolag håller man på att konstruera en fullskalig passagerar-pod. Det rapporterar The Verge.

John Edgren

Mer om: Hyperloop Virgin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt