Fordon

Veoneer inleder samtal med Qualcomm

Amerikanska Qualcomm har bjudit 4,6 miljarder dollar för Veoneer. Foto: Gregory Bull/AP/TT
Amerikanska Qualcomm har bjudit 4,6 miljarder dollar för Veoneer. Foto: Gregory Bull/AP/TT

Svenska bilsäkerhetsbolaget Veoneer ska inleda samtal med Qualcomm. Styrelsen anser att den amerikanska mikrochippjättens bud kan leda till ett “mer gynnsamt avtal" än det konkurrerande budet från kanadensiska Magna.

Publicerad

Den 23 juli meddelades att den kanadensiska industrikoncernen Magna köper Veoneer för 31,25 dollar per aktie, vilket motsvar ett totalt värde på 3,8 miljarder dollar.

Men den 5 augusti lade den amerikanska Qualcomm ett konkurrerande bud värt 37 dollar per aktie, eller totalt 4,6 miljarder dollar.

Nu meddelar Veoneer att bilsäkerhetsbolaget inleder samtal med mikrochippjätten sedan styrelsen funnit att Qualcomms bud kan leda till ett "mer gynnsamt avtal".

– Fram till att man eventuellt befinner sig i en sådan situation gäller det avtal vi har med Magna oförändrat, så den processen fortgår, säger Veoneers IR- och kommunikationschef Thomas Jönsson till TT.

Tills det att aktieägarna godkänt Magnas förvärv finns möjlighet för Veoneer att, under förutsättning att vissa kriterier är uppfyllda, säga upp avtalet med den kanadensiska koncernen. Veoneer måste i så fall betala en uppsägningsavgift på 110 miljoner dollar.

På torsdagen, efter beskedet om Qualcomms bud, steg Veoneers aktie med drygt 22 procent på Stockholmsbörsen

I augusti 2020 meddelade Veoneer och Qualcomm att företagen inledde ett samarbete om bland annat självkörande system. Även den gången rusade aktien.