Fordon

Vattenbrist hotar trafiken på Göta kanal

Fartyg i Göta kanal. Foto: Göran Billeson / IBL Bildbyrå
Fartyg i Göta kanal. Foto: Göran Billeson / IBL Bildbyrå

Vattnet i Vättern är så lågt att det riskerar att ställa till med problem för de större passagerarfartygen i Göta kanal. Risken finns att de inte kommer över slusströsklarna.

Publicerad

Sjön Vätterns vatten är på historiskt låga nivåer.

– De är nere på nivåer som bara har registrerats ett fåtal gånger de senaste 100 åren. Senast vi hade så här låga nivåer var 1976, säger Måns Lindell, expert vid länsstyrelsen i Jönköping och sakkunnig för vattenfrågor som rör Vättern.

Vattenståndet påverkar inte bara industrier som Motala vattenkraftverk, där genomströmningen i dagsläget är betydligt lägre än normalt. Det utgör också ett hot för turisttrafiken på Göta kanal. För att komma in och ut i Vättern måste båtarna slussa vid både Motala hamn och Forsvik.

För att komma in i slussarna måste båtarna passera över trösklar som kräver ett vattendjup på minst 2,97 meter.

– Just nu ligger vi precis på gränsen, säger Roger Altsäter, vd för det statliga Götakanalbolaget.

För vanliga fritidsbåtar lär det inte bli några problem, säger han. Däremot trafikerar tre lite större passagerarfartyg kanalen.

– Vi ska nu ha ett möte med rederierna för att se hur vi ska kunna lösa det här. Det handlar ju också om hur tungt lastade båtarna är. På 1970-talet, när det också var låga nivåer, löste man det genom att passagerarna fick kliva av och bussas en bit innan de fick kliva på igen, säger Roger Altsäter som hoppas på en kall, regnig vår för att så mycket vatten som möjligt ska fyllas på.

Enligt Måns Lindell är dock Vättern på grund av sin storlek och djup extremt ”trögrörlig” vad gäller vattenförsörjningen, till skillnad från många andra vattenreservoarer. Den tar lång tid att tömma, men också lång tid att fylla.

– Om det blir låga nivåer så är de ofta låga en längre tid, ett par år kanske, innan de är normala igen, säger Måns Lindell.

Göta kanal öppnar för året den 3 maj.