Testflög Model 401 – det nya budgetflygplanet

2017-10-13 10:41  
Foto: Scaled Composites

Scaled Composites ligger bland annat bakom världens största flygplan. Nu har de testat sin senaste skapelse – ”Experimental Aircraft Model 401”. Det lilla jetplanet är ett budgetbygge som klarar Mach 0.6

Det produktiva företaget har sin hemvist i den lilla staden Mojave i Kalifornien. Scaled Composites grundades 1982, och sedan dess har de i snitt lyckats få upp ett nytt flygplan i luften varje år. Bland projekten finns exempelvis världens största flygplan.

I slutet av september testkördes motorerna på ”Stratolaunch”. Planet har ett vingspann på 117 meter, och drivs av sex 747-motorer. De kan lyfta en maxvikt på 590 ton. Tanken är att Stratolaunch agera plattform för satellitbärande raketer, som avfyras på 9 000 meters höjd.

Det senaste flygplanet som företaget testflugit har dock en tiondel så stort vingspann. Scaled Composites har tillverkat två exemplar av ”Experimental Aircraft Model 401”. Drivkällan är en Pratt & Whitney JTD-15-D-5D. Planet klarar Mach 0.6 och kan flyga på strax över 9 000 meters höjd. Vingspannet motsvarar också flygkroppens längd – båda mäter 11,5 meter. Torrvikten är drygt 1 800 kg, och den maximala startvikten ligger på drygt 3 600 kg.

Läs mer:

Läs mer: Superdatorns Boeingvinge härmar fåglar

Scaled Composites har nischat sig inom avancerad teknik ger låga produktionskostnader, bland annat en stor expertis inom kompositmaterial. Syftet med Model 401 är att demonstrera detta för företagets partners inom industrin – och USA:s myndigheter. Företagets ingenjörer var mycket nöjda efter det lyckade testet av exemplar 1.

– Det här är en så spännande tid för oss. Scaled ligger i den tekniska framkanten kring utvecklingen av experimentella flygplan – och jag har haft tur nog att sitta på parkettplats, säger Aaron Cassebeer, ingenjör på projektet.

John Edgren

Mer om: Flygplan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt