Vad är en elsparkcykel? Nu krävs utredning av ”egen fordonsdefinition”

2021-12-20 07:43  
Elsparkcyklar i centrala Stockholm. Foto: Axel Hilleskog/SvD/TT

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) kräver en nationell definition av elsparkcyklar för att kunna skilja på reglerna för elsparkcyklar och cyklar. Transportstyrelsen anser det motsatta.

Kravet följer på Transportstyrelsens utredning från i somras som är ute på remiss till bland andra SKR.

”I dagsläget saknas möjlighet för kommunerna att reglera elsparkcyklarna, utan att samtidigt ändra reglerna för privata cyklar. Därför behöver frågan om en egen fordonsdefinition för eldrivna enpersonsfordon utredas vidare”, skriver SKR i ett pressmeddelande.

SKR vill även att kommunerna får möjlighet ”att utöka och precisera kravet på tillstånd för uthyrning på offentlig plats i lokala ordningsföreskrifter”.

Läs mer: Guide: Så uppgraderar du hojen till en elcykel

Transportstyrelsen skriver i utredningen att det inte finns behov av en nationell definition för eldrivna enpersonsfordon eftersom det riskerar att leda till överreglering och samtidigt hämma utvecklingen av mikromobilitet.

Läs mer: Förslaget: Elsparkcyklar får ha starkare motoreffekt

Mer om: Elsparkcykel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt