Ubers app kan röja väg för robotlastbilen

2017-05-23 12:05  
Otto-lastbil på väg och Ubers Freight-app. Foto: Uber

Nu utmanas åkerinäringen av Uber Freight. Är appen ett första steg mot att röja väg för Ubers autonoma lastbilar? Frågan ställs bland annat av MIT Technology Review.

Efter att ha skakat om världens taxibolag utmanar Uber åkeribranschen. Nu lanseras Uber Freight. För kunden ska det innebära ett smidigare och billigare sätt att få sina varor levererade. Appen sägs även skapa nya anställningstillfällen för lastbilschaufförerna, men det är Uber som sätter priserna.

Den klassiska åkerinäringen har givetvis inget intresse av att släppa in Uber i branschen, men appen kan vara ett första steg mot att underminera de etablerade företagen – och därmed skapa en öppning för självkörande lastbilar från Ubers företag Otto. Det är en teori som bland annat lanseras av journalisterna på MIT Technology Review.

”När väl lastbilsnätverket är etablerat och Ottos robotar står redo – vem kommer då märka när Uber helt enkelt vinkar farväl till de mänskliga förarna i långtradarna? Bortsett då från de cirka 1,7 miljoner lastbilschaufförer som jobbar på USA:s vägar”, skriver MIT Technology Review.

Uber satsar mycket pengar på utvecklingen av förarlösa taxibilar – och förra året köpte de upp Otto, ett företag som utvecklar teknik för autonoma transportfordon. I oktober 2016 genomförde Ottos självkörande lastbil en lyckad testkörning. Deras förarlösa Volvo fraktade en last öl nära 20 mil på Interstate 25 i Colorado – och några veckor senare genomfördes ett andra test.

Läs mer:

Läs mer: Amerikanska Otto styr Volvolastbilen automatiskt

Men allt är inte frid och fröjd. Just nu har Uber stött på ett större väghinder. Google har dragit dem och nyförvärvet inför rätta. En av Ottos ledande tekniker arbetade tidigare för Google – och i sin stämningsansökan anser teknikjätten att han stal med sig 14 000 filer som tillhörde Googles självkörande bil, Waymo.

Uber anklagas för att ha fört samtal med teknikern om dokumenten innan övergången, och därmed drogs både Otto och Uber in i stämningsansökan. Uber hävdar dock att deras LIDAR-system skiljer sig i grunden från Waymos teknik – och svaret kan komma inom kort. Nyligen gav domaren i målet ett föreläggande om att Otto och Uber ska överlämna de omtalade dokumenten till rätten.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt