Tysk dom kan ge förbud mot diesel

2018-02-20 15:43  
På måndagen protesterade Greenpeace-aktivister mot luftföroreningar orsakade av utsläpp från bilar. Protesten genomfördes vid en väg i Stuttgart, med budskapet ”Clean Air Is Our Right”. Foto: Sebastian Gollnow / dpa via AP / TT

På torsdag tar en av Tysklands högsta domstolar ställning till om det kan bli ett dieselförbud i Stuttgart och Düsseldorf.

Av de 70 europeiska städer som uppmätte högre kvävedioxidnivåer än EU:s tröskelvärden förra året var de tyska storstäderna München, Stuttgart och Köln allra värst. På torsdag ska en av Tysklands högsta domstolar fatta ett beslut som kan bidra till att ändra på det, berättar AFP

Bakgrunden är att den tyska miljögruppen DUH två månader efter avslöjandet om Volkswagens fusk med utsläppstester stämde flera tyska städer för de höga halterna av skadliga partiklar i luften. Domstolar på lägre instans har ansett att det inte är oskäligt att införa körrestriktioner i Stuttgart respektive Düsseldorf för att minska luftföroreningarna. Men förbundsländerna Baden-Württemberg och Nordrhein-Westfalen, där Stuttgart och Düsseldorf är huvudstäder, har överklagat beslutet. Nu ska ärendet alltså avgöras av högre instans.

Baden-Württembergs transportminister Winfried Hermann säger att det är en fråga om huruvida staten kan eller måste agera, eller om det är upp till det federala styret.

Läs mer: Tyska diskussionen om diesel: Uppdatering eller totalförbud

I Stuttgart är motståndet mot ett dieselförbud påtagligt. Både förare och företagsledare säger nej, även till ett begränsat förbud. Enligt Winfried Hermann handlar det om att de ser det som ett sätt att begränsa människors frihet. Han själv tror dock att torsdagens dom kommer att vara till förbudets fördel "eftersom människors hälsa är viktigare än rätten att köra en bil".

Om torsdagens dom tillåter ett dieselförbud kommer det att påverka alla fordon sålda före införandet av Euro 6-standarden i september 2015.

Ania Obminska

Mer om: Diesel Förbud

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt