Fordon

Trelleborg först ut i planerad vätgaskorridor

En vätgaskorridor ska knyta ihop de nordiska huvudstäderna. Nu är det klart vilken svensk stad som blir först att ansluta sig.

Publicerad

Vätgas som energibärare i bränsleceller är ett av många teknikspår för att minska utsläppen från transportsektorn. Men för att vätgasfordonen ska bli fler krävs tankstationer. I dagsläget finns bara fyra stycken i Sverige: Umeå, Sandviken, Mariestad och Arlanda. Till sommaren ska macken i Göteborg återöppnas.

Nu står det klart att även Trelleborg kommer att få en vätgasmack. Staden blir först ut i att ansluta sig till det EU-finansierade projektet Nordic Hydrogen Corridor, meddelar intresseorganisationen Vätgas Sverige.

Åtta svenska städer i korridoren

Delfinansieringen möjliggör åtta svenska tankstationer. Ett av kraven är att de ska placeras mellan transportkorridorerna som binder samman Köpenhamn, Oslo och Stockholm

Vätgaskorridorens finansiering godkändes redan sommaren 2017. Björn Aronsson, verksamhetsledare för Vätgas Sverige, trodde då att besked om vilka åtta svenska städer det blir skulle vara klart vid slutet av året, och att stationerna skulle finnas på plats 2020. Men så blir det alltså inte.

– Efter det har AGA klivit av och några andra partners har fått nya ägare så vi fick ta in nya partners och göra om budgeten. I samband med det så har vi fått en förlängning av projektet till slutet av 2022, så nu kör vi med samma målsättning med en ny sammansättning av partners och en reviderad tidplan, säger Björn Aronsson till Ny Teknik.

Bakom projektet står nu Vätgas Sverige, Statkraft, Everfuel samt Hyundai och Toyota.

Vätgasbilflotta ska rullas ut

Beskedet om att Trelleborg blir den första av åtta städer i vätgaskorridoren innebär förutom en tankstation även att en flotta vätgasfordon ska rullas ut. Men det är oklart hur många.

– Trelleborgs ambitioner är att successivt öka andelen vätgasfordon i den egna flottan och upphandlade tjänster för att bli en föregångare i Sverige vad gäller nollutsläppsfordon, säger Mikael Rubin, kommunstyrelsens ordförande i Trelleborg, i ett uttalande.

Omkring 40 kommuner har visat intresse för att ingå i vätgaskorridoren. Projektet arbetar nu vidare med att utse de övriga sju.

– Vi kvalificerar succesivt de olika orterna, så nu var Trelleborg först ut och flera är under kvalificering. Vi kan inte idag säga ett datum för när stationen i Trelleborg ska vara i drift, säger Björn Aronsson.

Den totala budgeten uppgår till 200 miljoner kronor.

Uppdaterad version: Artikeln har uppdaterats med ytterligare kommentar från Björn Aronsson.