Fordon

Totalstopp för spårvagnar efter elfel

All spårvagnstrafik i Göteborg har stoppats på grund av ett elfel på trafikledningen. Felet uppstod i samband med en planerad service, uppger Göteborgs spårvägar.

Publicerad

Bussar ersätter nu spårvagnarna på de värst drabbade sträckorna.

Vid klockan 10.30 skulle det göras en service av reservsystemet för elförsörjning till trafikledningscentralen.

– När servicen påbörjades, gick säkringarna för den inkommande strömmen, säger Robert Lindberg, pressansvarig på kommunägda Göteborgs spårvägar.

Till vagnhallarna

Trafikledningscentralen blev alltså strömlös, och som följd av det kan spårvagnstrafiken varken ledas eller övervakas. Trafiken stoppas därför av säkerhetsskäl.

Förarna fick instruktion om att släppa av alla passagerare, och därefter köra med försiktighet till vagnhallarna.

Det är oklart hur lång tid det kan ta att avhjälpa felet.

– Man felsöker för fullt, säger Robert Lindberg.

Resenärerna hänvisas dels till ordinarie busslinjer, och dels till ersättningsbussar som det regionala kollektivtrafikbolaget Västtrafik sätter in.

Brist på bussförare

– Det pågår ett febrilt arbete med att få fram så många bussar som det bara går. Det är semesterperiod så det är ju ansträngt läge vad gäller personal. Det är en utmanande situation, säger Kristian Lans, presstalesperson på Västtrafik, till Göteborgs-Posten.

I första hand sätts ersättningsbussar in mellan Gamlestadstorget och Angered, och på Hisingen mellan Hjalmar Brantingsplatsen och Länsmansgården.

Det är mycket ovanligt att spårvagnarna i Göteborg drabbas av ett fel som är så omfattande att all trafik stoppas.