Fordon

Titta, Lansen flyger än!

Speciella mätkapslar sätts på balkarna under vingarna på J32 Lansen. Foto: Håkan Andersson
Speciella mätkapslar sätts på balkarna under vingarna på J32 Lansen. Foto: Håkan Andersson
J32 Lansen med mätkapslar. Foto: Håkan Andersson
J32 Lansen med mätkapslar. Foto: Håkan Andersson

För luftprovtagningarna av askmolnet som planeras i svenskt luftrum kommer ett specialutrustat J32 Lansen-plan att användas. Många läsare har förvånats över att Lansen fortfarande är i bruk.

Publicerad

I går kunde Ny Teknik rapportera att Transportstyrelsen, Försvarsmakten, FOI och SMHI samarbetar kring testflygningar för att mäta koncentrationen av aska i svenskt luftrum.

Mätningarna kommer att utföras av förvarsmakten med hjälp av två J32 Lansen-plan från Skaraborgs flygflottilj i Såtenäs, F7. Många läsare har undrat varför just Lansen valts och förvånats över att flygplanen fortfarande är i bruk.

Henrik Gebhardt, informationschef vid F7 tycker det är roligt att många är nyfikna på Lansen.

- Det är ett vackert pilvingat flygplan och vi har två exemplar som tillhör vår veteranflotta här vid F7, säger han till nyteknik.se

Flygplanen i veteranflottan flyger normalt sett bara vid flyguppvisningar, men Lansen-planen har då och då haft uppdrag att mäta radioaktivitet i luften, även efter att de togs ur bruk.

För de så kallade radiakmätningarna finns speciella mätkapslar som sätts på balkarna under vingarna. Samma mätkapslar ska nu användas för att göra mätningar på askmolnet.

- De går bara att montera på den här maskinen och de användes även när planen var operativa, säger Henrik Gebhardt.

Mer om lansen på Wikipedia:sv.wikipedia.org/wiki/Saab_32_Lansen

Filmer på Youtube:http://www.youtube.com/watch?v=au4aq1E17e0&feature=related