Teslas robothiss kan byta batteriet under resans gång

2017-09-21 09:53  
Teslas robothiss kan byta till ett fulladdat på 15 minuter. Foto: US Government Pantent Office

Tillverkarens patent är en robothiss som lyfter upp bilen och byter till ett fulladdat batteripack. Teslas innovation ska klara av manövern på 15 minuter. Systemet är anpassat för att serva Teslas S- och X-modeller.

Snart slipper du ta långa korvätarpauser vid laddstolpen. Ännu finns Teslas innovation bara ”på papperet”, men den kan teoretiskt ge elbilar en obegränsad räckvidd.

Tillverkarens nya robothiss lyfter upp bilen, plockar ut batteripacken – och sätter i en fulladdad enhet. Skruvarna som håller batteriet kan lossas av en tekniker, men systemet kan också arbeta helt autonomt.

Biltillverkaren lämnade in sitt patent redan i maj, men nu har fler uppgifter kommit ut. I dag tar det en dryg timme att fulladda en Tesla vid någon av företagets snabbladdare. Med den nya roboten uppges manövern bara ta 15 minuter. Systemet ska vara anpassat för att serva Teslas Model S och Model X.

Läs mer:

Läs mer: Rekordet: Elbussen körde 177 mil på en laddning

Enligt patentet kan hela hissriggen monteras på en släpvagn.

Tesla har jobbat hårt för att korta laddtiderna, och den nya lösningen är onekligen svårslagen. Det är också lätt att se hur systemet skulle kunna vara mycket attraktivt för taxiflottor som vill gå över till ren eldrift. Chaufförer som haft långa körningar skulle till och med kunna byta batteri mitt i sitt skift.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt