Fordon

Tesla ökar batteriproduktionen i Nevada – rejält

Så här tänker sig Tesla att Giga Nevada ska ut i framtiden. Foto: Tesla
Så här tänker sig Tesla att Giga Nevada ska ut i framtiden. Foto: Tesla

En monteringsfabrik för ellastbilen Semi samt utökad batteriproduktion med ytterligare 100 GWh/år. Tesla investerar närmare 37 miljarder kronor i fabriken i Nevada. 

Publicerad

Elbilstillverkaren Teslas enorma fabrik i Nevada invigdes 2016. I den tillverkar Panasonic battericeller som Tesla sätter ihop till batteripack för sina bilar samt till hembatteriet Powerwall.  

Nu meddelar Tesla att företaget investerar ytterligare 3,6 miljarder dollar, motsvarande närmare 37 miljarder kronor, utöver de 6,2 miljarder dollar som redan lagts i Nevada. Pengarna ska bland annat användas för att bygga en monteringslina för ellastbilen Tesla Semi samt utökad batteriproduktion. 

Från början var tanken att Gigafactory Nevada, som fabriken kallas, skulle tillverka battericeller med en lagringskapacitet om 35 GWh/år. Enligt Tesla är den nu uppe i över 37 GWh/år. Med den nu aktuella investeringen ska produktionskapaciteten öka med ytterligare 100 GWh/år. Cellerna som ska tillverkas är Teslas nya format 4680, det vill säga runda celler med en diameter om 46 mm och en längd om 80 mm. Cellerna ska räcka till 1,5 miljoner personbilar per år.  

Tesla har hittills anställt över 11 000 personer i Nevada, och räknar nu med att behöva anställa 3 000 till. 

Det här är vad Gigafactory Nevada hittills har producerat: 

  • 7,3 miljarder battericeller. 
  • 1,5 miljoner batteripack 
  • 3,6 miljoner drivlinor. 
  • 1 miljon energimoduler till Powerwall (över 14 GWh totalt) 

Hur de nya produktionsenheterna ska ligga i förhållande till den befintliga byggnaden är oklart, vilket Electrek påpekar. Den befintliga fabriken är fortfarande bara utbyggd till ungefär 60 procent av vad den ursprungliga renderingen av fabriken visar. När den är färdigbyggd blir den världens största byggnad sett till fotavtrycket. 

Förutom Nevada har Tesla även så kallade gigafabriker i New York, Shanghai, Berlin och Texas.