Fordon

Tesla går vidare med batterifabrik

Tesla skissar på sin företagsblogg vidare på planerna på en jättelik batterifabrik för 35 miljarder kronor.

Publicerad

Redan i november kunde Ny Teknik rapportera om Teslachefen Elon Musks planer på en "gigantisk" batterifabrik med en kapacitet lika stor som världens samlade produktion av litiumjonbatterier idag.

Den jättelika fabriken behövs för att försörja Teslas elbilar med batterier när årsproduktionen närmar sig en halv miljon elbilar per år.

Fabriken ska placeras någonstans i USA och beräknas kunna leverera de första batterierna 2017.

Tesla meddelar att man planerar att investera drygt 11 miljarder kronor i fabriken. Vilka andra intressenter som kan tänkas delta framgår inte.

Men Wall Street Journal har publicerat obekräftade uppgifter om att Teslas nuvarande leverantör av batterier, japanska Panasonic, kan gå in med 7 miljarder kronor.

Tesla slöt i höstas avtal med Panasonic om leveranser av flera miljarder litiumjonceller. Till en endas Tesla modell S med det större batteripaketet går det åt 7000 celler.

Tanken med en batterifabrik som Tesla kontrollerar är att batteripriset ska kunna sänkas med upp mot 40 procent. Dyra batterier är en faktor som avhåller bilköpare från att satsa på elbilar.