Tesla bygger stor bilfabrik i Kina

2018-07-10 16:23  
Foto: Ng Han Guan

Tesla vill tillverka uppåt 500 000 bilar per år i Shanghai.

Tesla-grundaren Elon Musk ska under tisdagen befinna sig i Shanghai. Skälet är att Tesla ska ha ingått ett preliminärt avtal med Shanghai om att få bygga en fabrik med en kapacitet att tillverka 500 000 fordon per år, berättar Bloomberg.

Kina är världens största marknad för elbilar i dag, men Tesla tillhör inte det dominerande varumärket. Förra året sålde Tesla 14 799 fordon i landet, motsvarande 3 procent av den batteridrivna elfordonsmarknaden i landet, uppger Bloomberg.                                              

I dag har Tesla en anläggning för bilmontering i Fremont, Kalifornien. Målet har varit att där tillverka lika många fordon årligen som i den planerade fabriken i Kina, alltså 500 000, redan under 2018. Detta har Tesla dock varit långt ifrån att klara. Under det första halvåret i år har drygt 88 000 bilar tillverkats i Fremont, enligt Bloomberg.

Läs mer: Här är Audis trumfkort i kampen mot Tesla

Som en konsekvens av det pågående handelskriget mellan USA och Kina har Tesla höjt priset på sina bilar i Kina med cirka 20 procent.

Ania Obminska

Mer om: Tesla Kina

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt