Fordon

Tesla-ägare lät bilen köra själv – vilade i passagerarsätet

Foto: Skärmavbildning från Youtube/Hertfordshire Police
Foto: Skärmavbildning från Youtube/Hertfordshire Police

Döms efter att ha blivit filmad från annan bil. Se Tesla-bilen köra själv på motorvägen medan föraren vilar bredvid.

Publicerad

Händelsen inträffade i maj 2017 när en 39-årig man från Nottingham åkte på motorvägen M1 mellan London och Leeds, skriver Science alert.

I ett videoklipp som en annan förare filmat går det att se mannen sitta i passagerarsätet på sin Tesla Model S medan förarsätet är tomt, samtidigt som bilen färdas på en vältrafikerad motorväg i cirka 64 kilometer per timme.

Den kända biltillverkaren Teslas autopilot-funktion funkar tack vare avancerade sensorer, algoritmer och övervakningsutrustning, men det är endast lagligt att använda som hjälpmedel. Och du måste som förare av fordonet självklart också sitta i förarstolen med händerna på ratten.

Polisens utredare Kirk Caldicutt från Herfordshire beskriver händelsen som "grovt oansvarig och att det lätt kunde ha slutat i tragedi".

– Han satte inte bara sitt eget liv i fara utan utsatte även flera oskyldiga människor i fara genom att åka på motorvägen och låta bilen köra själv, säger Kirk Caldicutt.

Mannen dömdes den 20:e april till körförbud i 18 månader, 100 timmars samhällstjänst, tio dagars rehabilitering och nära 22.000 kronor i rättegångskostnader.