Sysslolösa isbrytare sparar miljoner

2020-01-13 07:22  
Det behövs ingen isbrytning så Atle och de andra isbrytarna ligger kvar vid kaj. Arkivbild. Foto: Karl Herlin/Sjöfartsverket/TT

Det milda vädret gör att samtliga fem svenska isbrytare ligger vid kaj. Det innebär stora besparingar för Sjöfartsverket, rapporterar Ekot.

I dag finns det bara is i de nordligaste svenska skärgårdarna. Till havs är det i stort sett öppet vatten och det behövs ingen assistans från isbrytare.

Läs mer: Isbrytaren Oden åker dit ingen tidigare har varit

– Nettobesparingen för oss i nuläget är någonstans från 150 000 till 300 000 per dygn, säger Amund Lindberg, driftledare vid Sjöfartsverkets isbrytarledning, till radion.

I vanliga fall brukar några isbrytare vara i gång så här års, berättar han.

– Det är väl nära nog historiskt, vi får gå tillbaka till den extremt lindriga vintern 2007–2008, då hade vi ungefär samma situation. Skillnaden var att vi bara några dagar senare i alla fall hade en enhet ute, det vet vi i dag att vi inte kommer att ha.

Mer om: Isbrytare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt