Fordon

Sverige stannar i Libyen

Jas 39 Gripen med spaningskapsel. Foto: Försvarsmakten

I morgon torsdag lägger regeringen fram ett förslag till riksdagen om Sveriges fortsatta deltagande i den Natoledda militära insatsen i Libyen.

Publicerad

Regeringen gjorde på onsdagsmorgonen upp med socialdemokraterna och miljöpartiet om en kompromiss som kommer att snabbehandlas i riksdagen.

Exakt hur uppgörelsen ser ut har inte satts på pränt ännu men enligt utrikesminister Carl Bildt handlar det om att dra ned på antalet Jasplan, justera flyguppdragen något och att avdela personal till marin övervakning av Libyens gränser.

Antalet svenska svenska stridflygplan dras ned från åtta till fyra plus ett i reserv, enligt förhandsuppgifter.

– Vi öppnar upp för möjligheten att flygspaningen kan fortsätta, även under en vapenvila, sade utrikesminister Carl Bildt på en presskonferens i förmiddags.

- Dessutom ska en svensk bordningstryka som ska verka under brittiskt befäl skickas till Libyen, sade han.

Nato tar i dag beslut att förlänga insatsen i Libyen i ytterligare tre månader till och med sista september.

Försvarsminister Sten Tolgfors väntas då kunna ge klart besked om att Sverige ställer upp på förlängningen.

Carl Bildt twittrade redan halv tolv om uppgörelsen:

"Just announced our cont contribution to NATO Libya ops. Five Gripen for reconnaissance support to all activities. Unique capabilities.", skrev Carl Bildt på Twitter.

Svensk militär i Libyen

Sverige bidrar med en flyginsats till Libyen för att upprätthålla en flygförbudszon i enlighet med beslut i FN:s säkerhetsråd.

Huvuduppgiften för den svenska styrkan FL 01 har sedan insatsens start varit att genomföra spaningsinsatser mot måltyper som har bäring på flygförbudszonen.

De svenska Gripenplanen är utrustade med Saabs spaningskapsel MRPS Modular Reconnaissance  Pod System. Hela systemet omfattar sensorer, bildlagring och bildanalysprogram.

Till dags datum har drygt 82 500 bilder tagits under uppdragen och över 300 spaningsrapporter sänts in till högre stab.

I onsdags förra veckan gjorde riksdagens försvarsutskott ett besök på Sigonellabasen på Sicilien, där den svenska FL 01-styrkan är stationerad.

Förutom de nio medlemmarna i försvarsutskottet deltog även Veronika Wand-Danielsson ambassadör och Sveriges ständiga ombud vid Nato i Bryssel, generallöjtnant Anders Lindström och Gabor Nagy, representant från Flygtaktiska staben, som leder insatsen.

Källa: Försvarsmakten