Svenska rymdbolaget SSC om Space X: ”Tekniskt genombrott av gigantisk sort”

2018-02-07 11:06  

”En fantastisk händelse”. Stefan Gustafsson på SSC är lyrisk över Space X i huvudsak lyckade uppskjutning av Falcon Heavy.

Uppskjutningen flyttades fram ett par timmar men klockan 21:45 svensk tid lyfte Space X jätteraket Falcon Heavy från Kennedy Space Center i Florida, USA. Det är den största raketen som har skjutits upp sedan 1973, då Apolloprogrammets Saturn V lyfte.

Stefan Gustafsson, strategichef på Swedish Space Corporation, SSC, (tidigare Rymdbolaget) är minst sagt entusiastisk över bedriften.

– Det är en fantastisk händelse, långt, långt över förväntan. Som Elon (Musk, vd Space X, reds. anm) själv sa: han tyckte det vore en succé om raketen flög i 20 sekunder, tills de båda yttre boosterraketerna separerades, säger han.

Läs mer: Europeiska myndigheter tittar på Space x-kopia

Han jämför operationen med att skjuta upp en svensk u-båt, som har liknande mått och vikt. Falcon Heavy väger 1 400 ton och är 70 meter hög.

– Det är en jättesvår operation. Svårigheterna i att få de 27 motorerna att brinna samtidigt utan vibrationer och få dem att lämna jordens dragningskraft är enorm. Att sen lyckas separera dem och landa dem på bakänden som en annan Tintin-raket – det är ett tekniskt genombrott av gigantisk sort.

Att lyckas landa boosterraketerna har ju kommit att bli Space X stora signum och en möjlighet att kraftigt minska kostnaden. De båda yttre boosterraketerna landade nästan simultant på landbaserade plattformar. Den mittersta boostern var tänkt att landa på ett drönarskepp i havet men två av de tre motorer som behövs för operationen startade inte och den landade i havet i stället.

– Det var ett mindre misslyckande. De har tidigare klarat av att landa mindre raketer på flotten så tekniken finns. Det gäller bara att få den applicerbar. Det går åt mycket kraft att bromsa ner och styra en så tung raket, säger Stefan Gustafsson.

Läs mer: Esrange tror på lönsamhet för minisatelliter

Vad kommer uppskjutningen att få för betydelse för rymdfarten?

– Space X gör saker på ett väldigt speciellt sätt. De arbetar snabbare än traditionella institutioner. Det Space X och de flesta nya startups brinner för att få den tekniska utvecklingen att flyta genom tester och försök. I stället för att utföra tester i labb i tre år räknar man ut allt och testar att skjuta upp. Nu har de visat att det går att bedriva verksamhet på det sättet. Kostnaden sjunker drastiskt, säger han.

Raketen kommer så småningom att lägga sig i en omloppsbana runt solen och som även tangerar jordens och Mars banor. Som nyttolast använde Space X en Tesla Roadster med texten Don’t Panic! på skärmen på instrumentpanelen.

Johan Kristensson

Mer om: Space X

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt