Svensk vapenexport minskade

2016-03-02 13:42  

Exporten av svensk krigsmateriel sjönk med 4 procent i fjol - från 8 miljarder kronor till 7, 6 miljarder kronor.

Norge, USA och Finland köpte mest vapen från Sverige i fjol. Det visar en redovisning över den svenska krigsmaterielexporten som skedde 2015, från Inspektionen för strategiska produkter, ISP.

Norrmännen anskaffade bland annat nya exemplar av pansarfordon inom familjen Stridsfordon 90, samt uppgraderingar av befintliga fordon för sammanlagt dryga 2, 1 miljarder kronor.

USA handlade ammunition till bland annat granatgeväret Carl-Gustaf samt marinpjäser och marina system för kommunikation för 667 miljoner kronor och Finland köpte pansarvärnssystem från Sverige för 541 miljoner kronor.

ISP:s generaldirektör Christer Ahlström bedömer dock att minskningen av exportvärdet från 8 miljarder 2014 till 7, 6 miljarder kronor 2015, bara är tillfällig. Han förutspår tvärtom att vapenaffärerna mellan Sverige och utlandet ökar framöver.

– Nästa år kommer sannolikt utförsel av Gripen E till Brasilien att märkas i statistiken liksom av en stor del tekniskt bistånd i samband med affären, säger han till Ny Teknik.

Gripentillverkaren Saab söker nu också utförseltillstånd för en ny version av Erieye, kallad Global Eye, till Förenade arabemiraten.

Affären - som i dagarna handläggs av ISP och Exportkontrollrådet - uppges vara värd nära 11 miljarder, men har blivit omdiskuterad.

Kan exporten till Förenade arabemiraten bli av nästa år?

–Jag vill inte diskutera pågående ärenden, säger Christer Ahlström.

Sammanlagt 81 procent av den svenska exporten av krigsmateriel gick 2015 till EU- och EES-länder samt till etablerade samarbetsländer som Kanada, Sydkorea och USA.

De resterande 19 procentiga andelen uppges ha gått till runt 25 länder, bland dem var Indien och Thailand de största destinationerna.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt