Fordon

Sukhoi T-50 provflyger i år

Skiss Sukhoi PAK FA
Skiss Sukhoi PAK FA

Rysslands första stridsflygplan som klassas som 5e generationens plan ska provflyga reda innan det här året är slut. Det heter Sukhoi T-50 PAK FA.

Publicerad

Den ansvarige ministern Sergei Ivanov sa vid en presskonferens i veckan att han förväntar sig att det första Sukhoi-planet av den nya typen gör sin premiärflygning innan det här året är slut.

Sukhoi T-50 ska få mycket avancerade manöveregenskaper, liksom smygteknik (stealth) och elektroniska motmedel. Dess motsvarigheter i väst är amerikanska F-22 och F35 JS, planet som Norge valde i stället för svenska 39 Gripen.

Med i det ryska projektet är både Indien och Brasilien. För det indiska flygvapnet kommer Sukhoi att tillverka en tvåsitsig version, medan det ryska vill ha ensitsiga, rapporterar nyhetsbyrån Ria Novosti

Få uppgifter finns om planet, som baseras på en prototyp som började byggas redan på 1990-talet, Sukhoi-47 Berkut. Det kännetecknades av att ha framåtsvepta vingar. Motorerna i det nya planet förväntas bli två AL-41F med dragkraften 96 kN. (Gripenmotorn 80 kN)

Planet ska vara ute på förbanden i mitten av 2010-talet och ersätta äldre Mig och Sukhoiplan.