FORDON

Strejken eskalerar – fler LO-fack in i konflikten med Tesla

Nu utvidgas strejken mot Tesla. Hamnarbetare kommer från lunchtid att blockera lastning av fordon från den amerikanska elbilsjätten. Och i dag kommer fler strejkvarsel – ingen städning på företagets anläggningar. Nu kommenterar bolagsledningen för första gången konflikten.

Publicerad

IF Metalls Teslastrejk inleddes förra veckan. Bolagets tiotal serviceanläggningar runt om i landet är uttagna i strejk liksom ett 20-tal verkstäder.

Striden handlar om fackets krav på kollektivavtal. Tesla vill inte.

Hittills har Tesla inte velat kommentera överhuvudtaget. Nu kommer en skriftlig kommentar.

"Det är olyckligt att IF Metall har vidtagit dessa åtgärder. Tesla följer svenska arbetsmarknadsregler, men har liksom många andra företag valt att inte ingå kollektivavtal. Vi erbjuder redan likvärdiga eller bättre avtal än de som omfattas av kollektiva förhandlingar och finner ingen anledning att teckna något annat avtal", skriver företrädare för Tesla Sverige i en kommentar till TT.

Tesla för dialog med IF Metall

Tesla vill hålla öppet för dialog med IF Metall, fortsätter man.

I dag träder LO-kollegan Transports sympatiåtgärder i kraft, vilket innebär att lastning av Teslabilar är satt i blockad i fyra svenska hamnar, Malmö, Trelleborg, Göteborg och Södertälje.

Och samtidigt varslar LO-facket Fastighets om blockad av allt arbete relaterat till Tesla. Det gäller städning av företagets lokaler i Huddinge, Segeltorp, Umeå och Upplands Väsby. Konfliktåtgärden börjar gälla från 17 november om ingen lösning nåtts innan dess.

"Den här frågan är grundläggande för vår framgångsrika svenska modell. För oss råder det ingen tvekan. Ska man verka i Sverige är det kollektivavtal som gäller" säger Fastighets avtalssekreterare Joakim Oscarsson i en skriftlig kommentar.

De konkreta effekterna av konflikten är hittills begränsade. På många av Teslas serviceanläggningar jobbas det ändå. Strejkbryteri anser IF Metall, som reagerar kraftigt. Fartygen med Teslabilar till Sverige verkar ha styrts om, inte båtarna men lasten. Flera av hamncheferna uppgav för TT på måndagen att det inte väntas några båtar med Teslor ombord, och att det var ett tydligt svar på Transports blockad.

– De har redan hanterat det i hamnarna, i pålastningshamnen, sade Måns Frostell, vd för Södertälje hamn, på måndagen.

Kunderna först

Tesla svarar med att kunderna går först.

”Under den här perioden är vi fast beslutna att förbli tillgängliga för våra kunder”, skriver Tesla.

Både IF Metall och Transport närmast "lovar" nu fler stridsåtgärder mot Tesla som svar på bolagets hantering av konflikten. Det kan komma redan i dag. Och det kan bli fler förbund i LO-familjen som hakar på.

Grunden till konflikten är att IF Metall vill ha kollektivavtal för verkstadsarbetarna som jobbar på Teslas serviceanläggningar. Det amerikanska bolaget vill inte.

Någon kompromiss är inte i sikte, inte heller några nya förhandlingar.