FORDON

Tesla möter hamnblockaden – med inställda transporter

Strejken mot Tesla fortsätter. På tisdag bryter eventuellt Transports hamnblockad ut. Arkivbild.
Strejken mot Tesla fortsätter. På tisdag bryter eventuellt Transports hamnblockad ut. Arkivbild.

Tesla ställer om sina transporter av bilar till Sverige för att möta hotet om Transports hamnblockad.
– De har redan hanterat det i hamnarna, i pålastningshamnen, säger Måns Frostell, vd för Södertälje hamn.

Publicerad

Fyra hamnar är satta i Teslablockad, Malmö, Göteborg, Trelleborg och Södertälje. Det är LO-facket Transport, som i en sympatiåtgärd för IF Metalls krav på kollektivavtal med den amerikanska elbilsjätten, som från tisdagen inte kommer lasta iland några Teslabilar.

Frågan är vilken effekt det får.

I Södertälje hamn brukar det vanligtvis komma ett fartyg i veckan med Teslabilar. Men i nuläget väntas inga transporter med det aktuella bilmärket, enligt Måns Frostell.

Hur de andra hamnarna drabbas har han ingen större koll på.

– Men jag skulle gissa att de (Tesla) inte skickar på några bilar, det är ju risk att de inte får av dem, säger han.

Lika i andra hamnar

I Trelleborgs hamn är läget detsamma. Det brukar komma ett antal fartyg i veckan, lastad med Tesla, senast i helgen.

– Med hänsyn till situationen kommer det inte att komma några nya från och med i morgon om man inte lyckas komma överens i förhandlingarna, säger Trelleborgs hamns vd Jörgen Nilsson.

Även från Malmö hamn är beskedet detsamma. Kommunikationschef Ulrika Prytz Rugfelt hälsar att det i nuläget inte finns några Teslavolymer inbokade kommande vecka.

Effekt ändå

Transport har inte någon säker vetskap om var, när och hur Tesla försöker få in sina bilar i Sverige. I ett normalläge, utan blockaden, borde ett fartyg komma lastat med amerikanska Tesla till Malmö hamn på tisdag, enligt facket.

Men även om det inte kommer några bilar till de aktuella hamnarna, så har blockaden fått effekt, enligt Elin Lörnbo, pressansvarig på Transport. Det blir krångligare för företaget.

I den primära konflikten mellan Tesla och IF Metall fortsätter förhandlingarna på måndagen. Fackets krav är kollektivavtal, något företaget motsätter sig.

I bakgrunden pågår fackets strejk mot Teslas serviceavdelningar runt om i landet. Hur många som faktiskt strejkar är fortsatt höljt i dunkel. Dessutom är Teslabilar satta i blockad på ett 20-tal allmänna verkstäder där även andra bilar repareras.