Stort intresse för nya elbilen från Lund

2016-11-04 13:56  

Ett par hundra personer har redan beställt sitt exemplar. Och investerare har sammanlagt köpt aktier för nästan 10 miljoner kronor. Intresset är stort för svenska elbilen Uniti.

Uniti är redan en succé. Iallafall om intresset på crowdfundingsajten Funded by me är något att gå efter: när 16 dagar återstod av kampanjen hade 429 investerare köpt aktier för drygt 9,1 miljoner kronor. Det är 183 procent över det mål på 5 miljoner kronor det svenska företaget själva satt.

– Jag tror att bilen attraherar breda målgrupper, även om den först och främst riktar sig till unga höginkomsttagare. Vi har ett par hundra förbokningar just nu, säger Lewis Horne.

Vilka reaktioner har ni fått från bilindustrin?

– Det är många i industrin som delar vår vision och som förstår vart vi är på väg. De ser en möjlighet och vill hjälpa till. En del stora biltillverkare har sagt att de vill köpa licenser för att kunna bygga en sådan här bil.

Läs mer:

Läs mer: ”Vårt team består inte bilmänniskor”

Ni sitter i Lund men består av människor från hela världen. På vilka sätt kan man säga att det är en svensk bil?

– Ingenjörsmässigt är den i huvudsak svensk men med mycket hjälp från alla möjliga håll. En hel del från Tyskland. Men om man tänker på varför den designas, syftet med den, de sociala aspekterna – då är den supersvensk. Den är en representation av allt jag lärt mig sedan jag kom hit som en outsider till det mest socialt progressiva landet i världen.

Var Uniti ska tillverkas och monteras är inte klart. De första leveranserna av bilen sker tidigast det tredje kvartalet 2019. Uniti kommer att kosta omkring 200 000 kronor.

Peter Ottsjö

Mer om: Elbilar Uniti

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt