Fordon

Splitterskyddar bildskärmen i bilen

Standardskärm (t.v.) och specialpreparerad skärm (t.h) efter kraschprov. Foto: Delo
Standardskärm (t.v.) och specialpreparerad skärm (t.h) efter kraschprov. Foto: Delo

Bildskärmar i nackstöden för baksätespassagerare innebär också en ökad risk för glassplitter vid en krock. Nu splitterskyddas skärmarna.

Publicerad

Det är glastillverkaren Schott som tillsammans med limexperten Delo har tagit fram en bildskärm som ska klara krocktester enligt standarden ECE R21, då en 6,8 kg tung stålkula släpps mot bildskärmen med hastigheten 24,1 km/h.

Schott har tagit fram ett höghållfast aluminiumsilikatglas, och mellan glaset och lcd-filmen finns ett lager lim från Delo. En sådan skärm klarade testet utan att splittras, medan en konventionell skärm med luftspalt mellan glas och lcd-film splittrades i hundratals bitar.

Glaset har sitt brytningsindex anpassat så att reflexer reduceras och erbjuder starka kontraster. Vid tillverkningen härdar limmer sekundsnabbt, ett krav som ställs i bilindustrin.

Enligt WHO gäller krav på säkerhetsbälten i baksätet endast i 111 länder. I USA används bilbälten i baksätet av 70 procent av de åkande, i Ryssland bara av 8 procent och i Mexiko endast av 4 procent. Splitterfria skärmar mildrar skadorna både för de åkande där bak och de åkande i framstolarna.

Video från Delo som visar kraschprov mot skärmen:

<iframe width="468" height="315" src="//www.youtube.com/embed/akI9xrIMBL8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>