SpaceX ökar tempot på raketuppskjutningar

2017-02-07 07:38  
Uppskjutning av Falcon 9-raket i Kalifornien. Foto: SpaceX

Fem månader efter en förödande raketolycka planerar det amerikanska rymdbolaget SpaceX för att skjuta upp Falcon 9-raketer så ofta som varannan eller var tredje vecka.

Uppskjutningarna ska bli möjliga så fort en ny startramp i Florida börjar användas nästa vecka, hoppas bolaget. Rampen finns på rymdbasen Kennedy Space Center, norr om Cape Canaveral.

Den amerikanska rymdflygstyrelsen Nasa har för avsikt att anlita SpaceX-raketer som ”taxi” för astronauter till och från Internationella rymdstationen (ISS) med början i slutet av 2018. Obemannade testuppskjutningar av ”rymdtaxin” planeras ske i november i år.

För fem månader sedan exploderade en obemannad Falconraket under ett test inför en uppskjutning. En israelisk satellit och uppskjutningsrampen förstördes.

Läs mer:

Läs mer: SpaceX-raket exploderade under test

Sedan dess har SpaceX, som leds av IT-entreprenören Elon Musk, bara skjutit upp en raket, i mitten av januari. SpaceX närmade sig takten av en uppskjutning varannan eller var tredje vecka före olyckan den 1 september. Nu har raketkonstruktionen förbättrats, heter det.

SpaceX (Space Exploration Technologies) är ett av två privata företag som får bära militära satelliter och spaningssatelliter för USA:s flygvapen. Det andra företaget är United Launch Alliance; bakom det bolaget står flygtillverkarna Boeing och Lockheed Martin.

Mer om: SpaceX

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt